18 март 2013

Обици цветя от плат - урок - DIY fabric earrings








Здравейте, настроението е пролетно и ето, че веднага ми се правят цветя. Този път реших да ви покажа как стъпка по стъпка да направите обици от плат.
Урока бих казала е лесен, но се изискват няколко обици елемента които надявам се да има къде да си набавите.

Преди да почна да правя обици или изобщо бижута, аз обикновено прекарвам доста време в зяпане на витрините за да открия нещо лъскаво. Не знам защо, но определено не желая да си го купувам стига ми да попивам светлина и блясъка на дадени предмети... Това да кажем увлечение се появи чак като пристигнах и заживях в Чехия. Явно светлината тук няма интензитета на онази в България, нито из улиците се носят цветни пъстри птици като из софийските. И както става едно нещо води до друго, от гледането бавно се преминава към извършването. 


За да се сдобие човек с дадени материали също е нужно време, защото не всичко е достъпно на момента, или ако е достъпно то е крайно неподходящо. Цветове, платове и елементи събирам бавно и обикновено много случайно. Платовете обикновено не купувам.


Този лилавия плат ми е подарък от една жена в магазин за пердета от Сандански. Даде ми го това лято, директно влязох и питах дали има остатъци за хвърляне, и тя ми го подари.
Елементите ги издирвам един по един от тукашните онлайн магазин за мъниста.
Които са препълнени, но много еднообразни и понеже винаги търся нещо което явно го има само в моята глава, поръчвам елементи не повече от веднъж годишно.

Може би се питате какво става с обиците, повечето отиват при хората които четат блога  и имат смелостта да ми напишат, че нещо им е харесало.
Нищо не се продава или не се прави за да  е купено. Знаете ли защо?  Защото най-чудесните неща са без пари. 


 Така, че ако нещо ви е харесало моля, пишете ми. 



А сега за да сме точни за тези обици са нужни:
4 игли
2 конуса
2 обици
2 капачета за мъниста
6 перли мъниста
2 прозрачни малки мъниста
10 кръгчета от лилаво прозрачен плат -перде, изкуствен шифон или батиста зависи какво имате.

ножица
клещи за рязане на тел
клещи за извиване на тел с кръгли рамена
свещ
игла  и конец

От плата се изрязват кръгове. Размера е 4см диаметър, на запалена свещ се стопяват краищата на кръгчето, така то изглежда зачистено и след това не се разпердушинва. :)
Едно след друго се нареждат петте кръгчета и се тропосват едно за друго с бял конец в моя случай.


Изглеждат ето така, следващата стъпка е да издърпаме тропоската, която от своя страна набира кръгчетата и ги превръща в листенца на цвете. С останалия конец фиксираме цветето.































Идва ред на елементите за обици. На едната игла подреждаме най напред капачето за мъниста,
а след него три перли. Иглата завършва с ушенце.
На следваща игла, чийто долен край отрязваме (махаме връхчето което прилича на карфица) завиваме ушенце с кръглите клещи и я закачваме към иглата с мъниста.
За да закрепя добре плата аз винаги вмъквам едно прозрачно малко мънисто във върха на конуса.



Прозрачното мънисто добре се вижда на снимката, то е много по-малко от другите и когато обицата е готова дори не се вижда.
Когато довършим и тази работа остава да сглобим плата с конуса.
Прекарваме свободната игла през върха на цветето, надяваме конуса и в горната му част издърпваме иглата.
Там където тя излиза от конуса там огъваме и правим ушенце.

Ако не знаете как се прави ухо.Тук може да видите това. 




В края се закачва цветето за обицата и готово.
Написано изглежда голяма философия, но да се направи не е никак трудно.



Надявам се да съм била полезна. Зная, че много от вас са много много сръчни и с желание биха се пробвали да направят нещо подобно.

Искам да благодаря и на Нели която преди време ми прати едно чудесно сърце което чудесно пасва на цвета на обиците, и ползвах при снимките. Благодаря Нелка, ти си вълшебница.

Прекрасен ден от мен на всички дами, които също са в пролетно настроение.










homework



11 коментара:

  1. И друг път бях споменала , че ми харесват разни неща , и друг път съм въздишала , но тези ... тези определено много ме грабнаха ! Заради лилавото , заради ретрото , заради прекрасните снимки ...
    Бъди жива и здрава !

    ОтговорИзтриване
  2. Hello Iva, this is too adorable! So delicate, the color is gorgeous! Love your earings. Thanks so much for sharing the great tutorial!
    Have a fabulous week!
    Hugs and smiles from Portugal,

    Ana Love Craft
    www.lovecraft2012.blogspot.com

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасни и пролетни!Аз моите вече си ги разходих с най-голямо удоволствие.Радвам се, че малките чаровници вече са здрави и заредени с настроение за правене на красоти.Поздрави:Ася

    ОтговорИзтриване
  4. Уникални, както винаги, и много красиви! Добре, че дъщеря ми не ги е видяла още :).Здраве и пролетно вдъхновение за вас и семейството ви!

    ОтговорИзтриване
  5. Здравей Иве и аз като тебе обичам да гледам и да творя. Страхотно е да си правиш сама разни работи, а твоите обеци са великолепни. Харесват ми снимките, любима комбинация от нежна лила и стари книги... Благодаря ти за вниманието, което си ми отделила в публикацията си.
    Поздрави и прегръдки от мен.

    ОтговорИзтриване
  6. Толкова са прелестни! Като малки момиченца, наконтени с бални роклички са! Усмивки!

    ОтговорИзтриване
  7. Много са нежни и урокът ще е от полза! Поздрави от нас!

    ОтговорИзтриване
  8. Привет Иве,скоро не бях се отбивала при теб,но днес успях да наваксам пропуснатите публикации.
    Много красиви неща сте натворили с децата,завиждам ти за енергията и въображението,което влагаш и най-вече за прекрасното настроение ,което изпълва страниците на твоя блог.
    А тези розови "балеринки" са толкова нежни и ефирни.
    Поздрави и усмивки!

    ОтговорИзтриване
  9. Ивка, как ме зарадва! Ухилих се като малко момиченце пред сергия за шарени герданчета. Усмивки!
    stefka.angelova@abv.bg

    ОтговорИзтриване
  10. Много ефирни и със старинно излъчване, бледо-лилавото е прекрасно! Винаги е приятно да научиш някоя нова хитринка - този начин на правене на цветчета от плат не съм ползвала, а и идеята за "скритото" мънисто също е много полезна :) Ако прецениш, можеш да публикуваш урочето тук http://violetcloudlet.blogspot.com/p/blog-page_10.html :)

    ОтговорИзтриване

Добре дошли, по тихите пътеки към нашата градина. Всяко ваше посещение е повече от гостуване. Всеки ваш коментар е поздрав. Останете, разгледайте и се почуствайте като у дома... Защото всеки ден е вълшебство, и съм щастлива да го споделя точно сега, точно с вас.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...