tag:blogger.com,1999:blog-7151127214183291878.post207479294129364083..comments2023-10-11T09:59:54.466+02:00Comments on Страната отвъд дъгата: Хляб с натурална закваска Ivaalexhttp://www.blogger.com/profile/07419216920762739985noreply@blogger.comBlogger16125tag:blogger.com,1999:blog-7151127214183291878.post-49662750024739504572016-05-28T09:13:24.594+02:002016-05-28T09:13:24.594+02:00Привет Тодор, надявам се да сте се справил с пробл...Привет Тодор, надявам се да сте се справил с проблема, защото виждам коментара ви едва сега. Втасването е бавен процес и понякога отнема три часа, друг път в зависимост от съставките и 8ч. Експериментирайте и ще намерите правилният начин. За изсушаването на квас съм писала тук. Разгледайте: http://ivaalex.blogspot.cz/2016/02/blog-post_1.html Още вендъж се извинявам за забавянето, спокойно може да ми пишете на моят фб профил - https://www.facebook.com/ivanka.l.aleksandrova Поздрави.<br />Ivaalexhttps://www.blogger.com/profile/07419216920762739985noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7151127214183291878.post-68551174467660118542016-04-23T12:01:25.133+02:002016-04-23T12:01:25.133+02:00Здравейте,
Днес ми е четвъртия ден и не мога да п...Здравейте,<br /><br />Днес ми е четвъртия ден и не мога да преценя, дали всичко е наред с маята. На втория ден няколко часа след захранването маята утрои обема си и на сутринта на третия ден беше спаднала. Вече се усещаще и киселия вкус. След третото захранване до днес не е променяла обема си. Буркана го държа в стаята в която спим, като не е затворен, а само съм захлупил с капачката.<br />Не съм много сигурен и как да продължа от момента след четвъртото захранване. Моля за малко помощ.<br /><br />Непосредствено след четвъртото захранване ли се отделят двете супени лъжици за топчицата или трябва да оставим да престои отново? Ако трябва, за колко време? И съответно кога почваме да месим с остатъка от маята?<br /><br />След, като подготвим хлебчетата за печене в тавата, колко време приблизително им трябва да втасат? <br /><br />При вариантът да оставим топчицата да изсъхне на слънце, как и къде я съхраняваме след това? Колко време издържат на съхранение закваските при двата варианта - слънце/хладилник?<br /><br />Поздрави,<br />Тодор Д.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7151127214183291878.post-76651415063173943782015-12-11T18:47:50.604+01:002015-12-11T18:47:50.604+01:00Прекрасна публикация и начин на представяне. Рецеп...Прекрасна публикация и начин на представяне. Рецепта, разказана като тази, винаги ми напомня за уюта на дома. Непременно това ще бъде начинът, по който ще меся хляб от сега нататък. <br />Поздрави :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7151127214183291878.post-75515912502798470882014-03-22T20:18:43.753+01:002014-03-22T20:18:43.753+01:00Благодаря, Ива. Това обяснява нещата - явно, понеж...Благодаря, Ива. Това обяснява нещата - явно, понеже съм затворила буркана, закваската вкисна. Ще пробвам наново. Може да отнема по-малко от ден да се вдигне, и тогава може би не е добре да я изпускам, да не спадне. Може нашата къща да е по-топла от вашата??? <br />Словашият език звучи много подобно на българския! В първия момент се почудих дали не е някакъв западно-балкански, макар че е ясно, че не е нито сръбски, нито македонски.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/00734167042500209876noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7151127214183291878.post-29128159200731832242014-03-22T10:51:06.012+01:002014-03-22T10:51:06.012+01:00Привет Вера, аз живея в Чехия от дванадесет години...Привет Вера, аз живея в Чехия от дванадесет години. Понякога за кратко си идвам в България, когато децата бяха малко за месец, два... сега за седмица. Видеото е на словашки, аз го разбирам защото говоря чешки и двата езика са близки. <br /><br />По въпросите ти: <br /><br />Не задължително да правиш закваската в буркан, стига съда да не е метален може да е порцеланова купа. Не се затваря плътно, защото се получава силно кисела реакция която е по-скоро оцедена. <br /><br />За начало закваската се хваща само от брашно и вода като се подхранва четири последователни дни. <br />Когато хубаво бухне може да месиш. <br />Когато умесиш тестото от него късаш питчицата и си прибираш. В хладилника може да остане няколко седмици.<br />Аз меся през няколко дни така, че всяка седмица имам там нова. <br /><br />И да подхраниш още веднъж на четвъртия ден нищо лошо няма да стане, и да замесиш хляб пак няма нищо лошо да стане... това не точна наука, опитвай и не се страхувай. <br /><br />Аз преди много време си направих първоначалната закваска ( дето се прави 4 дни ) после от тестото си оставих топчица и с нея вече две години заквасвам. Просто всеки пък я изваждам от хладилника разбивам с вода и след 15 час меся хляб. От голямото тесто отново си късам прясна топчица и си прибирам. Така закваската ми преживявам дълго... <br /><br />Преди да замесиш хляб добави вода в квастта и след това меси... бактериите обичат прясната вода.<br />Всичко е въпрос на проба и тези дни ще пусна рецепта за ръжен хляб. <br /><br />Поздрави. <br />Ivaalexhttps://www.blogger.com/profile/07419216920762739985noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7151127214183291878.post-7738727077258172932014-03-21T11:25:23.929+01:002014-03-21T11:25:23.929+01:00Здравей, Ива!
Аз съм на трети и възникнаха въпрос...Здравей, Ива! <br />Аз съм на трети и възникнаха въпроси. Първо, установих, че бурканът за закваската трябва да е доста голям. Не разбрах от написаното дали бурканът трябва да се държи плътно затворен, но така предположих. На третия ден сместта е станала пенеста и се е вдигнала, но не ми харесва миризмата. Продължих да чета, стигнах до ден четвърти и от там нататък се обърках. НА четвъртия ден ли се меси, или на четвъртия ден се подхранва отново и се оставя още един ден и на петия се прави и отделя топчицата и се меси хлябът?<br /><br />Това, което след това показваш в купата в подробните снимки, е извадената от хладилника топчица ли?<br /><br />Кое от двете описания трябва да следвам, за да направя хляб, след като закваската е втасвала четири (или пет?) дена? Първото описание - за закваската, второто - за топчицата - по което време реша??? Колко време може да седи топчицата в хладилника? <br /><br />Видеото с печенето на хляба е страхотно! На какъв език говорят?<br /><br />Защо бабите са правели хляба веднъж в седмицата? Защото не се е развалял, защото е много трудоемко, или защото не могат всеки ден да палят пещта? <br />Вие от кой край сте в България? Споменахте Вършец. Била съм в Бела Речка, беше прекрасно.<br /><br />Колкото до разказа за Бабата - хубав е, но е и някак суров. Представям си Господ по-мек, по-милостив и щедър, трошиците могат да останат и по земята - за кучетата, грахчета - за мравките... Но благословията и благодарността - това да не забравяме на всяка стъпка е добър урок.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/00734167042500209876noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7151127214183291878.post-89646771104176897312014-03-18T13:29:26.156+01:002014-03-18T13:29:26.156+01:00Особено ми хареса откъсът-превод от "Бабата&q...Особено ми хареса откъсът-превод от "Бабата"! Колко живот е имало едно време в живота!<br />Поздравления, <br />ВераAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/00734167042500209876noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7151127214183291878.post-83681462774761820312014-03-18T13:25:59.619+01:002014-03-18T13:25:59.619+01:00Чудесен пост! Браво. Ще чета, може да науча още не...Чудесен пост! Браво. Ще чета, може да науча още нещо! Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/00734167042500209876noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7151127214183291878.post-85454676134080022792014-02-11T15:06:44.260+01:002014-02-11T15:06:44.260+01:00Днес добавих едно много вдъхновяващо видео... коет...Днес добавих едно много вдъхновяващо видео... което аз в началото когато почнах да пека видях. Приятно гледане. https://www.youtube.com/watch?v=HLo6welByj8#t=0Ivaalexhttps://www.blogger.com/profile/07419216920762739985noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7151127214183291878.post-22711162813403989342014-02-11T15:01:04.577+01:002014-02-11T15:01:04.577+01:00Привет Виктория, радвам се че си пробвала закваска...Привет Виктория, радвам се че си пробвала закваската, при този хляб е важно да оставят тестото винаги малко по-твърдо защото в процеса на втасване то много омеква. Предполагам, че затова не се изпекло добре... другата вероятна причина е правтасването, поне при мен това е най-честата... омеся хляб и изляза на разходка, и като се върна еха прелива... и ме чака ново премесване и чакане да втаса... превтасало тесто с квас не се пече защото се разлива и става длетав хляба. Пробвай и не се отказвай, знам че ще намериш правилните пропорции. Ivaalexhttps://www.blogger.com/profile/07419216920762739985noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7151127214183291878.post-88843216122860017162014-02-10T11:36:48.117+01:002014-02-10T11:36:48.117+01:00Здравей! Пробвах и се получи със закваската! преди...Здравей! Пробвах и се получи със закваската! преди съм опитвала, но явно пропорциите при храненето са наистина важни. още на 3тия ден беше готово за работа, напълни буркана, но изчаках, следвах иструкциите точно. с изключение, че не го премествах 2 пъти, а още след шупването с първата вода и брашно, омесих топка. за 2 питки отиде 1 кг брашно, без да броим това в закваската. оставих да втаса на топличко, покрито с кърпа, и тъй като беше сложено направо с йенски съд, след като тестото изпълни цялата купа, направи го сложих да се пече, на 200 градуса 10 мин, после още 50 на 160 градуса. провах с клечка за зъби дали е изпечено, но все оставаха следи по клечката. Дали съм сбъркала нещо - след като го разрязахме беше надигнат, мек отвътре, с хрупкава коричка, но съвсем леко глетив?Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/02212952616741664829noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7151127214183291878.post-20699029399723358262013-11-18T08:32:24.767+01:002013-11-18T08:32:24.767+01:00Привет Теди, не винаги имам възможност да отговоря...Привет Теди, не винаги имам възможност да отговоря веднага затова не ми се сърдете. Останете и се разходете... все ще има нещо което да ви хареса и вдъхнови. Поздрави. Ива.Ivaalexhttps://www.blogger.com/profile/07419216920762739985noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7151127214183291878.post-76246875745842242312013-11-14T09:25:06.883+01:002013-11-14T09:25:06.883+01:00За пръв път посещавам Вашето местенце, и много ми ...За пръв път посещавам Вашето местенце, и много ми допадна посрещането - с "хляб и сол", по изконен български обичай... :) Избрах потребител "анонимен", защото другите не ги схващам нещо. Да се представя - Теодора Берова. Преди няколко дни прочетох за пръв път откъс от "Баба" - и той днес ме доведе тук. Съкровенни думи намерих, и докосват ме те... До нови срещи!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7151127214183291878.post-48144259129969968002013-06-10T07:05:37.747+02:002013-06-10T07:05:37.747+02:00Пропуснала съм този пост , но сега си наваксах !
Б...Пропуснала съм този пост , но сега си наваксах !<br />Благодаря ! Четох с огромно удоволствие .<br />При първа възможност ще опитам , звучи наистина много обещаващо и много лесно рака , както си го описала .<br />Винаги ти се удивлявам ...<br />Целувки !Юлияна Неделчеваhttps://www.blogger.com/profile/16327894485540651753noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7151127214183291878.post-62784447455577529672013-04-29T20:20:19.471+02:002013-04-29T20:20:19.471+02:00Благодаря Траянче. Поздрави от нас... ние сега си ...Благодаря Траянче. Поздрави от нас... ние сега си имаме гости и ще дам на мама малка питчица златно начало на чудесен хляб. Ivaalexhttps://www.blogger.com/profile/07419216920762739985noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7151127214183291878.post-44952020093977689232013-04-29T19:45:26.445+02:002013-04-29T19:45:26.445+02:00Прекрасни са всички видове!Прекрасни са всички видове!traianahttps://www.blogger.com/profile/16294276269219852824noreply@blogger.com