Страници

24 септември 2012

Ябълкови пасти или просто тукашен ябълков колач


Привет.
Това ми е любимото време, може би точно заради ябълките. Нашето семейство много ги обича. 
И не само заради сладкиша който сега виждате, а заради факта, че събирането на ябълки е някаква есенна тукашна традиция която участват малки и големи.
Всеки носи кошница, и никой не си тръгва с празна.


У дома след това е лесно да се избере какво да се направи.
Здравите отиват в килера, леко натъртените се обелват и приготвят веднага на чешки щрудел или на този сладкиш. 
Обелките също не изхвърлям. Всичките ги изсушавам и ползвам за зимния чай, придават му невероятен аромат. Правя това защото знам, плодовете от градините не са били пръскани и кората опредено е ценна. 
Не малка част обаче, нарязвам и изсушавам, в обикновени и фермантирали резенчета. 

А сега към сладкиша- уверявам ви, че е чудесен и лек. И ако не броя щрудела, е второто любимо нещо от ябълки у дома.

Блатовете: 
250 гр. брашно
100 гр. масло
1 яйце
2с.л прясно мляко
до 100 гр. захар
1/2 бакпулвер 

От маслото (не размекнато) и брашното и бакпулвера се правят маслени трошички. Всичко се размесва добре на сухо.Яйцето се разбива със захарта на пяна и след това сместа се добавя към трошичките. Получава се тесто ако твърдо се добавят двете лъжички прясно мляко.

От тестото се точат две кръгли кори с дебелина към 0.5мм. пекат се върху хартия за печене в умерена фурна за десет минутки докато леко порозовеят. 

Плънката:
2килограма ябълки
кафява захар
малко масло
канела

Ябълките се обелват и рендосват на голямото ренде. В тенджера се разтопява маслото, обикновено слагам една супена лъжица, когато е готово слагам всичките ябълки и захарта. Само ще кажа, че плънката не трябва да е прекалено сладка, дори е добре е кисела, затова пробвайте и вижте кой е вашата идеална пропорция.   
Сместа оставям ги да променят цвета си и плодовете почти се сварят, след това добавям канелата.

Украсата:
Разбита на пяна неподсладена извара, идеално пасва с ябълките.

Не е желателно да се ползва течна сметана  за разбиване защото тя има мек сладък млечен вкус, но пък може да се ползва заквасена сметана. 

Аз правя корите обикновено кръгли. 
Когато всичко е готово слагам горещата ябълкова смес на дебел слой( към 1см) върху едната кора и след това слагам другата. Най-отгоре поставам по-малка тава и в нея бутилка с минерална вода 1.5 литра. Така притискам сладкиша и равномерно се разпределя ябълковия пълнеж.
Така всичко остава до другия ден, когато нарязвам пастите и върху всяка правя малка розичка от извара със щприц. 





Прекрасен ден от мен. Жалко, че не може да ми дойдете на гости за да поседим и дискутираме по големите теми от съвремието ни, над парченце ябълков колач и горещо какао.





6 коментара:

  1. Харесва ми, Иве, тази идея за колач, ще го пробваме у дома, защото също обичаме много ябълковите сладости!
    Сърдечни поздрави :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, определено си заслужава мъничкото отделено време за да пробва. Поздрави и от нас.

      Изтриване
  2. Ех, че ароматни пастички,Иве! И ние имаме доста ябълки, щом намеря време ще ги направя:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Траянче, аз не съм голяма сладкарка, но дребните сладкиши с разни плънки са ми много любими и ще се радвам да пробваш нещо от моя некулинарен блог.

      Изтриване
  3. Щом е с ябълки,всичко е вкусно!!!А поднесено от,още по-добре!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Изглежда страхотно и тъй като аз обичам всичко сладичко,не само с ябълки - ще си го направя.

    ОтговорИзтриване

Добре дошли, по тихите пътеки към нашата градина. Всяко ваше посещение е повече от гостуване. Всеки ваш коментар е поздрав. Останете, разгледайте и се почуствайте като у дома... Защото всеки ден е вълшебство, и съм щастлива да го споделя точно сега, точно с вас.