08 ноември 2012

Домашна сусамена халва

Добро утро.
Закуските са винаги малко трудни за измисляне.
Още повече когато тук няма много неща.
Едно от които е халвата.

 Днешната рецепта е много простичка, но много вкусна.



За нея са нужни само:
Шепа сусамени семна
Една супена лъжица с ленени семена
Масло
Мед
Сусама и лена се снимат сурови в кафелачка. Забъркват се с маслото и меда. Всичко трябва да гладко и лесно за мазане. Децата ми обичат халвата да не е прекалено медено.
Всъщност само ние я наричаме халва, нямам идея как би се нарекла иначе. Чехите казват на тези неща - помазанка-pomazánka.  Един вид нещо за мазане на хляб.

След това изрязваме малки звездички от черния хляб. Намазваме ги със сместа, и ги посипваме със сусам.
От няколко месеца въобще не ползвам мая, а само домашна закваска. Мисля в следващите месеци да ви покажа как всеки ден месим ръчно хляба. Имаме машинка за печене на хляб, но спряхме да я ползваме защото закваската са бактерии в диво състояние и никога не се знае кога хляба ще втасал и готов за печене. 
Вкуса на хляба обаче е много изразен и неповторим.
Колкото до помазанките, тук са много разпространени правят се пости, местни  със сирена и само билкови, всъщност дори масло, чесън и сол вече е вид помазанка.
Преди когато ви споделих летните рибки и раците пак от долу сложих помазанка.
За тях също съм намислила да отделя време. Защото децата много ги обичат и освен това чудесно изпъстрят менюто им.
За днес толкова.
Прекрасен ден от нас.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Добре дошли, по тихите пътеки към нашата градина. Всяко ваше посещение е повече от гостуване. Всеки ваш коментар е поздрав. Останете, разгледайте и се почуствайте като у дома... Защото всеки ден е вълшебство, и съм щастлива да го споделя точно сега, точно с вас.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...