26 ноември 2013

Весели пингвинчета / Vosí hnízda - tučňáci











     Привет скъпи гости на Страната отвъд дъгата. Вярвам,че вече сте настроени зимно, при нас вали и ние вече започнахме да приготвяме коледни сладки. Времето преди Коледа в Чехия е почти толкова чудесно ( както всъщност навсякъде по света)  колкото и самия празник защото от всяка къща се носи прекрасен аромат на ванилия, канела, сладко от червени боровинки и мед.

Това е време в което децата издирват картонените кутии със скрити сладки и бисквитки които майките им са дигнали кой знае къде с надеждата да издържат до празника. Щом децата ги открият с нетърпение надничат вътре и всеки ден по някоя меденка бива опитна.

Когато Дари беше към две годишна, много обичаше да опитва и така веднъж беше пробвала по една малка гризка от всички сладки. Естествено, аз бях оставила сладките на масата.






































Ето малко подробности за рецептата, тя много прилича на българските скалички и не само че е много лесна, но е и прелестно вкусна.
Чехите наричат тези сладки: пчелни кошерчета в моравската част от Чехия, а най-ползвано име в директен превод би означавал гнезда на оси.


Vosí hnízda:   Naše verze receptu dnes jsou t
učňáčci z vosích hnízd.

Na těsto potřebujete: 160 g mletých piškotů, 60 g másla, 2-3 lžíce mléka,

100 g práškového cukru, 2 lžíce kakaa, 70 g mletých lískových oříšků, rum

Na krém potřebujete: 50 g másla, 50 g moučkového cukru, 1 žloutek, rum























За тестото е необходимо:


  1.  160 гр. смлени бисквити ( в България в Penni market има същите кръгли детски бишкоти)
  2.  60 гр. масло със стайна темперетура
  3.  2-3 супени лъжици прясно мляко
  4.  100 гр. пудра захар ( аз на двойна доза бишкоти 240гр. сложих 50гр. захар и беше идеално) 
  5.  2 супени лъжици какао
  6.  70 гр. смлени лешници
  7.   ром

Ние направихме двойна доза.


Formičky na vosí hnízda sada 3 ksЧехите ползват кошничка с формата на пчелно гнездо,  понякога на формичките дори има пчеличка.
Вътрешността на сладката се пълни с крем.
Традиционния начин е да се пробие дупчица с дръжката на някоя дървена лъжица. Като преди това края и е посипан с пудра захар.




Има два варианта за крема към кошничките.
източник

Крем: 

Могат да се напълнят с яйчен ликьор който леко е сгъстен с много ситно бишкоти и после е щприцован в сладката.

Другия е традиционния крем и се приготвя от един суров жълтък, който  на водна баня със 50 гр. захар се бърка непрекъснатото докато яйцето побелее и се сгъсти. След като се охлади към него се добавя 50гр.  масло, ванилия и ром.


Ние направихме лек млечен крем и с него напълнихме пингвинчетата.

Същата работа може да ви свърши и пудинг-крем разбит после с масло.

Има обаче една малка подробност, сладките стават нетрайни и трябва да са прибрани в хладилник или да се изядат бързо. Това не беше проблем, защото сега пишейки вече няма нито един пингвин, или борче посипано с косос.

Решите ли да правите оригиналния крем с яйцето и рома пчелните кошерчета могат да издържат и месец на хладно място, и колкото повече стоят толкова по-вкусни стават.
Мисля, че след всичките приказки вече сте решили колко сложно се правят тези сладки.
Пиша така подробно само защото не зная дали някога сте виждали подобни сладки.



Първоначално бишкотите смачках в хаванче, а след това ги минах през кафемелачката.
Лешниците директно в кафемелачката, в нея си направих и пудра захар от обикновена.
Маслото се смесва с сухата част, и след това се добавят 2-3 с.л мляко колкото всичко да лепне.
Тестото трябва да е хомогенно.
Ползване формичка на Teskoma посипана с млети бишкоти смесени с пудра захар.

















Надявам се да може да откриете нещо подобно на българския пазар. Ако не може да ползвате малка стъклена чашка за аперитив например. Дупчицата директно пробийте с пръст.



И така всичко е като детска игра с формички и пясък, имаше малки участнички.

ТУК може да видите хубава  видео-рецепта, но е на чешки.
След като формичката е отворена, сладката има пробита дупчица се изважда и се напълва с крем.



Крема се затваря с бишкота.

Има рецепти в които от долу се пекът бисквитки:

Рецепта за домашни бисквитки под кошерчето: 


  1.  140 гр. брашно
  2.  100 гр. масло
  3.  40 гр. пудра захар
  4.  1 жълтък

   Приготвя се гладко тесто,  увива се в найлон и се оставя за един час  в хладилника. След това тестото  се разточва  на кора с дебелина около 3 mm, и с чашка се изрязват кръгчета. Пече се докато порозовяване и охладените бисквити се залепят на дъното на гнездата.
Пиша ви тази рецепта с идеята, че ако ползвате чаша за формичка може да се окаже че бишкотите са малки, но с чашата която сте ползвали за формичка може да си изрежете дъната на сладките.



Ето ги нашите борчета.



Дари понеже е по-търпелива правеше много по-прецизни борчета от Верето.


Така изглеждат малките ни дръвчета.

Ето ги тук малко украсени с шоколад и потопени в кокосови стърготини.





  Ако обаче искате да си направите пингвини, то ще ви трябват още:
  1.  шепа бадеми
  2. шоколад за готвене
  3. захарно тесто


Бадемите сварих, обелих и разделих на две. 
На водна баня разтопих шоколад с няколко лъжички мляко и още горещ го полях върху сладките. Това направих на следващия ден защото исках борчетата да имат изсъхнала повърхност. 
 После директно сложих бадемите от двете страни и понеже шоколада още беше топъл той задържа крилцата на пингвините на място. 
Останалата част е само украса от захарно тесто. 
Ползвам рецептата  за захарно тесто на Тайната на нашата вечеря   от блога на Димитрана. 
Тази рецепта правя за всяка торта на децата, а като ми остане малко от фонтана го слагам във фризера. Така имах готов бял и само го оцветих.  Коремчета изрязахме с долната част на формичката за елхите, но става и с малка стъклена чашка. Масата е посипана с картофено нишесте, може с пудра захар.  














Децата налепиха малки топченца за очички. Имам гелови безвредни бои и с тях после центрирах черното на окото.


Другото е само малко фантазия. Пингвини със слушалки, с вратовръзки и папионки, всичките се готвят за коледно парти. На моменти обаче личицата на пингвинчетата ми приличат на тези na пилетата от  Angry Birds.

Oще чешки коледни сладки може да видите тук и тук.

Весел ден от мен.



Отново е вторник и ние сме на гости на Carolyn. Благодаря за възможността да споделяме нашите идеи във вашия блог. Поздрави от нас. 
homework




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Добре дошли, по тихите пътеки към нашата градина. Всяко ваше посещение е повече от гостуване. Всеки ваш коментар е поздрав. Останете, разгледайте и се почуствайте като у дома... Защото всеки ден е вълшебство, и съм щастлива да го споделя точно сега, точно с вас.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...