Страници

20 декември 2013

Чешки меденки в последния момент

   Привет, от мен и заснежените селца спящи в полите на планината.
Знаете ли, че у нас живеят две мишлета, които минават вечер за медени бисквитки и чашка  мляко.
И така ден след ден, и ето ни тука няколко дни преди Коледа а у дома нямаме нито една меденка.
Една моя колежка обаче спаси положението с меденки в последния момент, които не се налага да оставяме и да чакаме да омекнат.
















Нужните продукти са:
  1. 400 гр. бяло брашно
  2. 100 гр. пудра ( оригиналната рецепта е 150гр) 
  3. 2 яйца
  4. 5 супени лъжици мед
  5. 125 гр. масло
  6. 2 чаени лъжички сода за хляб
  7. 1 супена лъжица канела
  8. 1 чаена лъжица какао( не е задължително) 
  9. 4 броя бахарени зрънца, няколко карамфила 

Брашното се смесва с пудрата захар, какаото, канелата и содата за хляб.
На кафемелачка се смилат карамфила и бахара докато станат на прах и се добавят към сухата смес.
Маслото ( трябва да е със стайна температура) се разбива със яйцата и меда с миксер и се добавя към сухата част.
Омесва се меко тесто което е добре да оставим за една нощ в хладилника да преседи и да поеме ароматите от подправките.

На другия ден... включваме дребните в изрязването на звездички.
Бисквитките печем в добре загрята фурна за много кратичко само колкото да порозовеят. Още топлички ги мажем отгоре с масло.



































И така, меденките са готови, но да ви предупредя вкуса им не е такъв,  какъвто сме свикнали в България. Бахара и карамфила им придават напълно различна нотка.
И край искам да ви покажа прекрасния венец които ни подари една колежка направен за украса...  за ядене също. Благодаря ти Хана.
Děkuji Haničko.


Украсата е направена от захарна глазура:
1 яйчен белтък (пресен), 20 грама пудра захар (три пъти пресята), 1 супена лъжица лимонов сок (прецеден)
Ние обикновено не успяваме да опазим бисквитите, за да им сложим глазура.

Ако ви се иска да видите още няколко чешки рецепти на коледни сладки публикувани в блога моля цъкнете: 

Кошерчета- пингвинчета. 

Меденки


Винени сладки.


Кокосови топчици(Рафаело) 


Прекрасни предпразнични дни.




1 коментар:

  1. Освен че са красиви, ами чак аромата им усещам :) Весели празници и благодатна Нова Година 2014!

    ОтговорИзтриване

Добре дошли, по тихите пътеки към нашата градина. Всяко ваше посещение е повече от гостуване. Всеки ваш коментар е поздрав. Останете, разгледайте и се почуствайте като у дома... Защото всеки ден е вълшебство, и съм щастлива да го споделя точно сега, точно с вас.