Страници

05 януари 2014

Принцеса, торта и дъга... Rainbow princess cake

  Привет от Чехия. Принцеса, торта и дъга - чудесна комбинация за празник и за торта напълно в наш стил. 
Харесвам цветните рокли и Дари също... няма как да ви опиша изненаданата муцунка която направи когато и показах принцесата. Хубаво е да има още с какво да изненадваме децата си. 




И така ако имате четири броя домашни яйца, девет не пълни супени лъжици пудра захар и девет пълни лъжици пресято бяло брашно и малко какао( на око най-обичам тази мярка) ... значи имате блатове, и може да почнете да правите торта.
За днешната са нужни два квадратни блата. 

А какво ще кажете да забъркате две сирена маскарпоне и с половин кутия кондензирано мляко и към тях да прибавите по-мека от сняг сладоледено-вкусна сметана и хоп ето ви и крема.

































А кой каза, че зимните рождени дни не са цветни... те са прекрасно наситени от цветовете на балончетата, така че и ние отпразнувахме вчера един много, много шарен рожден ден. 

Дари стана на цели четири... толкова сладки и толкова важни годинки. 






Все се каня да напиша своя вариант на домашен фондан.
Оригинала е от Тайната на нашата вечеря, но има някои неща които няма от къде да ги купя и просто импровизирам. Така вече съм направила десетина торти и винаги слагам само:


  1. 1 кило пресята пудра захар
  2. 10 грама желатин леко разтворен и загарят в 60 милилитра вода,
  3. 120 грама домашен мед
  4. 1 супена лъжица олио
  5. 1/2 чаена лъжица лимонтозу
  6. няколко капки лимонова есенция

В пудрата се сипват стопения желатин, олиото и меда и се замесва меко тесто. Обикновено купувам две кила пудра защото за началото стига едно и малко, но после за моделирането също е нужно.
Обикновено добавям пудра до момента до които тестото стане достатъчно бяло и не прекалено твърдо и след това го завивам в кухненско фолио.

 

За да направя рокля такава какво исках ми беше нужна дълбока скосена купа и домакинско фолио.
От квадратните блатове изрязах един голям кръгъл за дъно на тортата и един малък за дъното на купата и триъгълници за корпуса. С фолиото се покрих купата отвътре а изрезките от  блата се започанх да редувам с крема за запълване на роклята от вътре. 

















Готовата торта се оставя в хладилник за три часа за да стегне с крема, а след това се обръща върху поднос. 
Кухненското фолио се олепва и в горната част се изрязва блата за да влезе в дупчицата куклата. 


















Крачетата на куклата и косата и също се увиват в кухненско фолио.  

Нашата купа е доста по-малка и се налага тортата да се доизгражда за да има форма на рокля.

От останалите парченца блат се изрязват отново триъгълници, излишните късчета се нареждат с крем под триъгълниците. И така роклята се оставя за кратко да стегне в хладилник.

През това време подготвям маслен крем от едно пакетче 250гр. масло ( меко на стайна температура) разбито с пудра захар.
Това е крема за измазване на тортата преди да се покрие с захарното покритие.
Измазвам тортата с този крем на три пъти.
Първия път покривам с тънък слой за да обера трохичките.
Втория път с масления крем придавам окончателната форма.
Третия път е за премахване на неравностите.
Между мазанията тортата отива в хладилника за минимум 30 минути за да стегне маслото. 
След третото мазана изглежда ето така.



































През времете в което тя за последно стяга, започвам да боядисвам фондана.
Имам прахови бои които разтварям със домашна сливовица, с други думи казано става всякакъв алкохол. 
Първоначално правя наситените цветове и след това от тях смесвам с бяло за по-пастелните. 






Ето моята палитра, за начало да ви кажа че нямах идея как да редувам цветове просто в процеса на подреждане на воланчета избирах кои кога да дойде.
Ето за това имам и зелено което така и не ползвах.
Ако ми остана фондан го прибирам в фризера добре замотан във фолио. 

















Ето как ред по ред започнах да покривам роклята.





































Първоначално бяло, бледо жълто. наситено жълто и ... след това бледо розово и наситено розово. 


После лилаво, тъмно син, светло син и отново бяло. Точа винаги само с картофено нишесте, не знам защо не харесвам да точа с пудра някак става грубо и лепне повече.
Нищестето което остава в края се изчиства с чиста леко влажна четчица. 


Корсетчето е направено от един детайл с такава форма в чиято горна част съм сложила светло син фонадан за къдрички.  Излишното се изрязва при обличането. Ръкавките са от нагънати лентички бледо син фондан. 


Ръкавките са от нагънати лентички бледо син фондан. 


































Преди няколко години правих подобна торта за рождения ден на Верето. 
Тогава коресета беше от няколко части, и имаше много повече работа по него, 
а ръкавите бяха от прегънати полукръгове. 







Ето малко снимки от предишната торта. Беше въпрос на време Дари да поиска своя принцеса. Честно да си кажа беше предизвикателство да не копирам първата торта защото тя ми беше много любима.
Сега вече имам две любими... 





Надявам се да не съм доскучала... приказните истории винаги завършват с принцеса в прекрасна рокля и захарен празник. 
В нашата имаше и парченце дъга освен двете кила пудра. 

Поздрави от мен.



2 коментара:

  1. Пожелавам й да бъде много щастлива, да има още много на какво да се учудва, радва, научава, много да играе и да се забавлява!

    ОтговорИзтриване
  2. Със закъснение, но от сърце пожелаваме на Даринка и на цялото семейство здраве! Слънчевоцветно детство и семейно щастие!

    ОтговорИзтриване

Добре дошли, по тихите пътеки към нашата градина. Всяко ваше посещение е повече от гостуване. Всеки ваш коментар е поздрав. Останете, разгледайте и се почуствайте като у дома... Защото всеки ден е вълшебство, и съм щастлива да го споделя точно сега, точно с вас.