04 септември 2011

Възглавнички с билки


  Когато клепките им натежат, и сънени очички мигат, очакват те в прегръдка нежна. Постелята им  пранички чаршафи бели... Със слънчеви ръце изпънати, от вятъра люляни... когато клепките им натежат очакват лятната омара, на билките разцъфнали цвета, възглавнички от лавандула брана... ушити от грижовността на мама.


  Тези възглавнички са малко от архива... ших ги преди година, на момичетата. Тези дни обаче, децата нарисуваха с цветни маркери едната. Изпъстриха я  цялата с цветя и хем ми стана мило хем за миг ми домъчня за мига в който бяха нови новенички. 

  Лавандулата я донесе татко в един горещ ден, докато си бяхме в България. А ние я пренесохме през летищата та чак до Чехия... Розите са тукашни. И все пак възглавничките имаха и още едно интересно нещо... Конците за бродерията ( ако мога въобще да я нарека така)  са ми подарък от моя мила приятелка от Своге. А панделките са доста ретро да кажем, от времето на моето детство.  


   И въпреки цялостната какофония се получи много успокоителен резултат.  Интересно е, че вече година още силно ухаят на лавандула. Попаднах преди време на възглавнички пълнени точно по същия начин, но освен листата от билки имаше и оризови зърна. Ще опитам някога как би се получило в този вариант. 

   За сега само идеята, сладкия сън на децата ми и желанието да задържа слънцето още миг сред нашите ширини... Миг лято, омара и лавандулови полета...  а после заедно ще нагазим през дъхавия път на есента.





3 коментара:

  1. Прекрасна идея! Ще пробваме и ние!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесни са...
    Аз през юни си бях в България и нахлух в едно лавандулово прекрасно лилаво поле (без разрешение, но... :))) и си набрах доста, после си направих миниатюрни торбички от стари бабешки тензухени забрадки от сандъците, по крайчетата на една кука някакво ръбче, тук-там мънисто, отгоре завързани с панделка - получиха се красивички декоративни ароматни сувенири за подарък, за в гардероба, за в чекмедженцата, за в банята... Лавандулата е чудо :)
    Ще пробвам и възглавнички с нея и с оризче. Ориза придава интересни форми в по-стегнатите неща и стават приятни за пипане особено за бебоци :)

    ОтговорИзтриване
  3. http://www.haber34.com/foto-galeri/lavanta-sepeti-32.htm

    и една сладка идея за останали стръкчета лавандула...

    ОтговорИзтриване

Добре дошли, по тихите пътеки към нашата градина. Всяко ваше посещение е повече от гостуване. Всеки ваш коментар е поздрав. Останете, разгледайте и се почуствайте като у дома... Защото всеки ден е вълшебство, и съм щастлива да го споделя точно сега, точно с вас.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...