07 ноември 2013

Гирлянда от отпечатани листа


  Привет, привет искало ли ви се е да запазите за дълго есеннен лист. Има различни начини, като го скриете в книга за няколко месеца, ала когато потърсите после той някак е избледнял и навява бежова тъга.  Може да го потопите есеннн лист във восък, така  ще го запазите за много, много дълго, но това не е лесно и безопасно за едно дете.

Ето ви един нов начин да имаме есенните листа за неограничено време. Децата ми избраха не есенни цветове и си направиха отпечатаци.
Цялата идея от ... до си тяхна, моето участие беше в закачането на гирлянда за рамката на картина и в снимките. През останалото време си посърбах чай и си плетех шала. 


Преди известно време открихме тези чудесни триъгълни боички, който не са точно пастели колкото и да изглеждат такива. Те са твърди, немазни и съдържат пчелен восък, може да рисува с тях върху тексил и след това да се преглади с ютия и да са трайни. 

Тук им казват Kouzelné trojhranné voskovky и са чудесно помагало за освобождаването на детската ръка и подготовка на децата за предучилищна възраст. 


Между другото спомняте ли си как ние, минавахме с молия върху монета и си правехме отпечатаци. Тези бои са всъщност доста подобни,  разликата е, че не цапат и не се размазват върху листа както става с графита. 
Техниката на отпечатване на дадена текстура върху лист се нарича: Фротаж -Frotáž

Момичетата подложиха под цветни хартии няколко есенни листа, след това с бързо движение на ръката прекараха боичката върху мястото.  Получават се красиви много детайлни отпечатаци на листо. 
После всяка си изряза своите листа и им сложи връвчица с оченце за нанизване.
Накрая всички връвчици с листа нанизахме на корда и я закачихме за рамката. 
Не мисля, че е задължително да имате такива пастели за да направите гирлянда. Мисля, че стига само идеята, която ние като деца много харесвахме. Всяка нова идея е добре забравена стара, нали? 
С момичетата така отпечатвахме дантела, релефен картон, налепени на лист лепенки звездички, каренца плетени на една кука, дори намачкан лист хартия. 
Забавно е, пробвайте поне с графит. 

Поздрав и успешен ден от мен.1 коментар:

  1. Обезателно ще пробваме, изобщо не съм се сетила за огромните възможности на този начин, супер идея!

    ОтговорИзтриване

Добре дошли, по тихите пътеки към нашата градина. Всяко ваше посещение е повече от гостуване. Всеки ваш коментар е поздрав. Останете, разгледайте и се почуствайте като у дома... Защото всеки ден е вълшебство, и съм щастлива да го споделя точно сега, точно с вас.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...