Целувка от есен с букет аромати.
Когато килера е пълен с ябълки и грозде, няма как да не се върна към един така далечен, детски спомен.
Един старец дялка. Седи в малка стаичка, приведен с черния си шаячен панталон и големите си работни ръце. В нозете му пълно с дървени трески. На стената срещу му, висят малки и големи дървени лъжици, ала той сега дяла още една.
Една висока кокалеста бабичка облечена в сукман, и скромна забрадка на главата, води едно дете към горната къща. Тропва резето, отключва врата. Влиза през стая, боядисана в заникващо есенно слънце оцветило прозорците. Мирише на скрито, сушено грозде, на ябълки жълти. На ланските круши. На горната къща в която се никога никой не връща.
Миналата седмица видях една чудесна рецепта при една Вълшебна приятелка. Тя бързо и лесно ни показа как да си направим сладък ябълков чипс.
Аз ще добавя нещо съвсем кратичко. За разнообразие.
У дома всички обичат сухи ябълки, и когато са в изобилие това е бърз начин да се съхранят.
Единия веднага след като обелят, се нарежат да се нанижат на връвчица ( Верето е експерт по низането, но и по яденето) и да се поставят на топло място, до камината... до парното, или ако бързате във фурната на 50С.
Има и друг начин.
Наричам ги по-вкусни ябълки. След като се нарежат се оставят за двадесет и четири часа на хладно място. Така те леко потъмняват и най-важното леко ферментират.
След това се нанизват на върви и тогава се изсушават. Имат богат, наситен вкус и аромат. Децата ги предпочитат, и едвам ги опазвам от дребните им грабливи пръстчета.
Благодаря, че се отбихте за малко от другата страна на дъгата. При мен е мъглив и мокър ден и наистина се зарадвах, че Траянчето ме подбутна да довърша тази кратичка история преди да е завалял снега. Защото тогава вече нямаше да можем да си говорим за есен. Лек и усмихнат ден от мен.
Чудесни идеи, Иве! Ще ги направим и тези твои ябълки!
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Траянче, един път са... аз съм скрила един хартиен плик за Коледа от лакомниците. Пробвай и кажи... :)
ОтговорИзтриване