29 ноември 2011

Адвентен венец и една крачка по-близо до Коледа



   Ето, че времето на радостно очакване дойде. Всяка година правя адвентен венец с четири свещи. Всяка седмица се запалва по една свещ, а в навечерието на Рождество горят всичките четири.   



  Тази година открих при съседите ни една стара, леко ръждясала  форма за кекс и много ми хареса. Първоначално мислех да направя в нея малък алпинеум със сукуленти, но да се използва още малко преди това не пречи, нали? 

Има очарование в нея и когато е пълна с шишарки и клонки не се налага да добавям никаква друга украса.




Може би ще си кажете, че не харесвате тези католически измишльотини. И все пак има начин нещата да се съчетаят без да се делим от българското.


Ето ви миналогодишния ми венец - невенец направен върху кора от дърво. 

Разбира се, не е нужно да имате и кора стига чиния.



Зад всичките възможности има една златна класика. Венец от борови клончета, панделки, шишарки и сушени плодове. Бляскаво и винаги харесвано.




  Дано сте си избрали поне един... Утре ще ви разкажа как да си направите лесни и красиви рози от портокалови кори и те могат да станат идеално допълнение към коледната ви украса, а защо не и към венеца ви.

Поздрави и нека е цветно. 

4 коментара:

  1. Браво на теб! Прекрасни венци!
    Тези обичаи са характерни за адвентистите ли?

    ОтговорИзтриване
  2. Привет Траянче, няма нищо общо с адвенитисте, ама грам дори.
    Адвент е времето на очакване и свързано с католическите обичай, това е времето в което се подготвяме за празника, внасяме светлината в дома си и я оставяме да грее и напомня за идването на Спасителя. Тук дори от всяка църква може да си вземеш пламъче което е донесено живо от Витлеем, пренасят го много хора и си го предават от ръка на ръка. Всъщност Адвент вече е станало нарицателно на четирите седмици преди Коледа... както в България е Коледния пост. Ето едно линче... с малко повече традиции. http://catholicpedia.bg/index.php?title=%D0%90%D0%B4%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D1%82

    ОтговорИзтриване
  3. Здравей Ива, страхотен венец! И аз си правя такъв нищо, че съм православна просто много го харесвам като идея. И как обичам натуралната коледна декорация...шишарки, елхови клонки в стара форма за кекс и нотните листи...просто красота-класика.
    Прегръдки и поздрави и на сърничките.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нели, ти успяваш да донесеш духа на една чудесно вълшебна Коледа, не минава ден без да ида при теб и да се порадвам на това което твориш. Нашите неща са далече от това изящество, но така е когато винаги имам помощници художнички. Тези дни сме подготвили едни чудесни свещници, но за тях по нататък... Поздрави.

      Изтриване

Добре дошли, по тихите пътеки към нашата градина. Всяко ваше посещение е повече от гостуване. Всеки ваш коментар е поздрав. Останете, разгледайте и се почуствайте като у дома... Защото всеки ден е вълшебство, и съм щастлива да го споделя точно сега, точно с вас.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...