06 декември 2011

Два начина да спретнем бърз Никулден и как се празнува този празник тук

Привет и ЧИД на всички именници днес. 
Нашето семейство обича този празник. Вчера обещахме да ви почерпим с шаран. И няма как да не изпълним тази важна част от днешната история.

Но първо вземете лист и химикал и си препишете тази лесна рецепта. 
Източника и за мен Facebook идва от приятелите ми там, но всъщност оригинала е от тук. И носи романтичното име френски соленки. 

Нужните продукти за моите рибички са:  250гр. масло, 200 гр.бяло брашно, 50гр.  житно целозърно брашно, 250 грама настърган кашкавал, и едно цяло яйце(много не обичам рецепти които цепят яйцето и после се чудя какво да правя с белтъка или с жълтъка) , малко брашно за точене. Сусам за посипване. 

От маслото и брашното се правят маслени трохи, към тях се добавя кашкавала и яйцето. Получа се меко тесто от което се изрязват рибки, а те се посипват с сусам.  Пекът на 180С за много кратко, докато станат златисти. 




Нали не очаквате, че ще ви пусна рецепта без да са участвали децата. Рязаха и най-активно правиха очи на рибите със сламка. Към това си изпяхме всички страхотни коледни песнички, от Тихо се сипе, до Елхови лес...  

А като за говорихме за деца, нека ви покажа как те посрещнаха Свети Никола тук. 

 Традицията е такава, че ходят заедно Дявола, Ангелите и Свети Никола... раздават на добрите децата бонбони и малки подаръци, а на лошите въглища. 
Дяволите бяха ама наистина страховити. 
 Верето пък получи предупреждение, че всичките и пакости са ясни и да внимава вече, защото е намазана с въглен и няма измъкване. Ако не слуша я чака да стане помощничка на рогатите, или още по-лошо да и порасте брада и рога.


За край обаче двете момичета получиха малки играчки. Верето домино, а Дари пъзел от кубчета. 
В края на краищата имаше голям купон и томбола. И момичетата бяха много доволни. 


 И все пак ако решите, че не ви се пекът сладки, не обичате риба, или просто нямате никакво време за да готвите шаран точно днес. Искам да ви дам една малка идея за днешна предколедна  занималня за дребосъци.
Ето ви една страхотна рибка, нужно е само да я принтирате и мъничетата  да дорисуват люспичките. А защо не и да я оцветят. Това няма да отнеме повече от половин  час, и дечицата ви ще са доволни, че сте седнали заедно и сте уважили подобаващо празника.


 И нека ви кажа, нещо важно за край. Децата виждат повече неща отколкото си мислим. Затова дайте им шанс да се изразяват, да откриват това което ние отдавна сме забравили. 


Рисунка

Мама с моливче рисува
дребно детенце умува.
На зеленото клонче
висва жълто лимонче.
Не е мамо, лимонче
не видя това е балонче.
А, зеленото клонче
е хобота на слонче.
Мама умува, умува
зелен слон се чудно римува. 



Поздрави и весел лимонено - рибен ден ви пожелавам с това малко, мое стихче.

1 коментар:

Добре дошли, по тихите пътеки към нашата градина. Всяко ваше посещение е повече от гостуване. Всеки ваш коментар е поздрав. Останете, разгледайте и се почуствайте като у дома... Защото всеки ден е вълшебство, и съм щастлива да го споделя точно сега, точно с вас.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...