26 февруари 2012

Неделя в цвят боровинков

Привет мили, приятели...  днес е ден за прошка.  
Иска ми да ви кажа, че нося малка искрица в последните зимни дни.
Иска ми се нещичко да ви дам... затова ви подарявам пролетната си надежда. 
Каня да останете с мен, имам да споделя един сладкиш от боровинки, и вие сте канени.


Продукти за кексовия блат: 

2 яйца
1 ч.ч. кисело мляко
2 ч.ч. брашно( оригиналната рецепта която аз ползвам е с едро млято брашно, тук има такива видове, но съм я правила и с тип 500 и става също чудесно. 

1/ 2 ч. ч. захар може и кафява
1 пак. ванилия
1/2 ч.ч. олио (аз слагам по-малко)
1 ч.л. сода за хляб или един бакпулвер

От продуктите се получва гъста смес. Тавата се маже задължително с масло и се посипва с грис или брашно. 



Крем:
500 гр. мека разбъркана извара( или сирене филаделфия, маслено цедено кисело мляко)
3 яйца
захар на вкус... ( не слагам много и винаги имам помощници)


300гр замразени боровинки, измити и оставени да изкапят хубаво от водата. 

Продукти за маслените трошички:
3-4 с.л. брашно
1-2 с.л. масло
1-2 с.л. пудра захар

Пудрата и брашното се смесват и след това се стриват с маслото. Ако има нужда се добавя още малко брашно така, че да станат хубави нелепящи трохи. 


Продуктите за крема се разбъркват и се сипват директно върху суровия блат.
Върху тях се слагат боровинките.
А най-отгоре се сипват равномерно навсякъде маслените трохички. 
След това сладкиша отива във фурната, пече се на 170С докато изварата се желира, а ръбчетата  от блата порозовеят. 

Понякога пека сладкиша в по-широка тава, тогава блата става по-тъничък, понякога го правя повече като кекс със залива.  
Уверявам ви, че изключително вкусен, и абсолютен фаворит на домашните мишлета. 
Прекрасен ден ви пожелавам,  останете на седем-цветни мегахерца честота. 

Обичаме ви. 


3 коментара:

  1. Благодаря, Ива -
    за искрицата, за чудесния сладкиш, за сърчицето и малката чаровница! Страхотни сте!
    Да простим и да ни бъде простено,
    сърдечни поздрави и много усмивки, Диана

    ОтговорИзтриване
  2. Ех, че апетитен сладкиш, Иве! Браво!

    ОтговорИзтриване
  3. Ех, че хубаво с любимите мми боровинки!

    ОтговорИзтриване

Добре дошли, по тихите пътеки към нашата градина. Всяко ваше посещение е повече от гостуване. Всеки ваш коментар е поздрав. Останете, разгледайте и се почуствайте като у дома... Защото всеки ден е вълшебство, и съм щастлива да го споделя точно сега, точно с вас.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...