Привет мили, приятели... днес е ден за прошка.
Иска ми да ви кажа, че нося малка искрица в последните зимни дни.
Иска ми се нещичко да ви дам... затова ви подарявам пролетната си надежда.
Каня да останете с мен, имам да споделя един сладкиш от боровинки, и вие сте канени.
Продукти за кексовия блат:
2 яйца
1 ч.ч. кисело мляко
2 ч.ч. брашно( оригиналната рецепта която аз ползвам е с едро млято брашно, тук има такива видове, но съм я правила и с тип 500 и става също чудесно.
1/ 2 ч. ч. захар може и кафява
1 пак. ванилия
1/2 ч.ч. олио (аз слагам по-малко)
1 ч.л. сода за хляб или един бакпулвер
От продуктите се получва гъста смес. Тавата се маже задължително с масло и се посипва с грис или брашно.
Крем:
500 гр. мека разбъркана извара( или сирене филаделфия, маслено цедено кисело мляко)
3 яйца
захар на вкус... ( не слагам много и винаги имам помощници)
300гр замразени боровинки, измити и оставени да изкапят хубаво от водата.
Продукти за маслените трошички:
3-4 с.л. брашно
1-2 с.л. масло
1-2 с.л. пудра захар
Пудрата и брашното се смесват и след това се стриват с маслото. Ако има нужда се добавя още малко брашно така, че да станат хубави нелепящи трохи.
Продуктите за крема се разбъркват и се сипват директно върху суровия блат.
Върху тях се слагат боровинките.
А най-отгоре се сипват равномерно навсякъде маслените трохички.
След това сладкиша отива във фурната, пече се на 170С докато изварата се желира, а ръбчетата от блата порозовеят.
Понякога пека сладкиша в по-широка тава, тогава блата става по-тъничък, понякога го правя повече като кекс със залива.
Уверявам ви, че изключително вкусен, и абсолютен фаворит на домашните мишлета.
Прекрасен ден ви пожелавам, останете на седем-цветни мегахерца честота.
Обичаме ви.
Благодаря, Ива -
ОтговорИзтриванеза искрицата, за чудесния сладкиш, за сърчицето и малката чаровница! Страхотни сте!
Да простим и да ни бъде простено,
сърдечни поздрави и много усмивки, Диана
Ех, че апетитен сладкиш, Иве! Браво!
ОтговорИзтриванеЕх, че хубаво с любимите мми боровинки!
ОтговорИзтриване