24 ноември 2012

Коледен календар - Advent 2012


Аhoj.  Здравейте. 
Тези дни захладня, сериозната метеорожка по първа програма обеща да завали.
Нашите хълмчета са много кръгли когато са снежни, къщичките сякаш потъват в памучна история, а децата се замерят с възглавници пълни с пух. А, може би затова завалява така мек сняг от бели пера.

Имаме една  книжка, в нея едно малко момиченце отива да търси в нощта истинската приказка.  И точно тогава завалява, една,  после втора снежинка. И приказката сама идва при детето.
Всъщност книжката е чешка, но е преведена на български. 
Също като нашето, малкото чудновато място. 
В него се научихме да съчетаваме всички прекрасни неща и така да правим света си по-богат.


Искам ми се днешната ни идея да ви допадне. 
Надявам се така да преживеем обратното броене до Коледа без излишни притеснения. 
Спестих  си времето в което да седя,  режа и лепя цяла вечер за да приготвя  на момичетата изненада за първи декември. А на тях самите им спестих бонбончетата, шоколадчета които като, че ли вече неотлъчно свързват с адвената. 
Та към календарите, ето нашия от преди няколко години. 
Идеята е от Крокотак - Коледно дърво от детски ръце. Под всяка топченце има написано:
Да се счупи орех. Да се намери къде е скрит лещника. Стафида за деня, и подобни работи. После откъсвахме кръгчето и така до Бъдни Вечер. 
Миналата година си направихме календар без да е свързан с нищо конкретно за правени, почти без задачи или ядене. Просто символите на празника, на някои от задната страна бяхме написали задачи от типа: Научи стихче за снежинки. 


Този път задачата е самия календар.

Календара е направен от картон с размери 50см. на 50см. Аз минах картона с бяла боя. 
 И като изсъхна, оставих децата да нарисуват върху белите, меки хълмчета къщички, овчици и звезди.
Дари се включи с къщи с корени, къщи с усмихнати покриви, и къщи с крачета.
До тук идеално, сложихме връвчица и го виснахме в детската стая.  От първи декември до Бъдни вечер, дечицата ще могат ден след ден да оцветяват къщичките, борчетата, птичката и изобщо цялото селце.
Така точно преди Коледа картинката ще готова.
Аз само малко развалих детското очарование на тази задача,  защото им  нарисувах една къща от Моравия, и после една кула с камбанария. Поне имам извинение, че бях помолена да нарисувам църквичка, но направих това.

Харесвам, че двете сестричета ще оцветяват върху един голям проект заедно продължение на месец. Някои от номерцата на картинките се повтарят, но имаше повече къщи и борчета отколкото дни до Коледа.Спокойна събота  ви желая.  
След точно месец ще ви покажа как децата са нарисували селцето в цветове. За край искам да ви покажа няколко места в които са събрани интересни коледни календари. 

Цък- чудесни 
Още един Линк.  - с 11 идеи. 
/////


12 коментара:

 1. Много интересна идея и най-чудесно е ,че децата сами го сътворяват ден след ден!Сигурно вече нямат търпение да започнат :)

  ОтговорИзтриване
 2. Skvělé,jak se kniha jmenuje? Ten obrázek je krásný, brala bych ho dětem do školky :) Hezký víkend

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Blanko, spisowatelka je Klara Jarunkova - tady prosim - http://www.mestskakniznicabojnice.sk/katalog-knih/kniha.php?c=018751 V našem překladu se říká, že kniha byla přeložena z češtiny, ale ve skutečnosti spisovatelka je ze Slovenska. Psala v době kdy existovala jenom Ceskoslovenska republika. Zde je naše kniha ... http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQjRRkJK-fjbKPVjwdwihUSSB5170ouUTQ3MdGVegAeUNmEtLaSftXZ460P

   Изтриване
  2. Omlouvám Blanca, teď vidím, že jsem napsalа s chybami.

   Изтриване
 3. Красоти за Коледа сте измайсторили! Чакаме и пъстрите багри на календара:)

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Благодаря Траянче, ти си вярно приятелче. Гуш.

   Изтриване
 4. Толкова свежа идея, че сина ми в момента се тръшка и мрънка да си я направим и ние. При това веднага!!! :) но наистина е страхотна интерпретация на една яко комерсиализирана идея.

  ОтговорИзтриване
 5. Благодаря, за милите слова. Тази година малко по-рано направихме нашия календар с идеята да има време и други дечица да си спретнат нещо лесно и бързо. Миналогодишния ни календар беше също лесен, и наистина искам децата сами да се справят и да могат да му се насладят без да ги затормозява нито направата му, нито задълженията по него за цял месец.

  ОтговорИзтриване
 6. Ти си като енциклопедия за мен... алманах за децата и техния свят!!! НЕПРЕМЕННО ще реализираме идеятат ти и с моите зверчета, нищо че се очертават повечкон календари за тази Коледа! Този е най- интересен и ще е незабравим спомен!

  ОтговорИзтриване
 7. Нестандартен подход! Сигурна съм, че децата едва ще дочакат следващия ден, за да оцветят поредната картинка :)

  ОтговорИзтриване

Добре дошли, по тихите пътеки към нашата градина. Всяко ваше посещение е повече от гостуване. Всеки ваш коментар е поздрав. Останете, разгледайте и се почуствайте като у дома... Защото всеки ден е вълшебство, и съм щастлива да го споделя точно сега, точно с вас.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...