14 октомври 2011

Костюм призраче

   Здравейте отново скъпи приятели, дойде време да ви разкажа за другото костюмче което подготвяме за Вси Светии. То е за Дари и страхотно й отива, но не бъдете нетърпеливи снимката как го пробва е чак на края. :) 
Този път пак ще се опитам, да ви помогна да направите подобно у дома, защото наистина не изисква никакви усилия нито време. За час е готово, а после остава забавлението да гледате детенцето си доволно.


 За него са ни нужни: 50см ( двойна ширина) бял хастар, малко бял и малко черен филц и 70см тънка черна панделка или шнур.  Ако решите да направите костюма на по-голямо дете ще ви е нужен 70см или дори 1м плат.
Плата се прегъва на две през средата, повечето платове са двойна ширина и вече са прегънати. Следва още едно прегъване, така плата става от четири ката. 


 В крайния ъгъл изрязваме ръкавна извивка, ако се питате колко да е дълбока вземете един фланелка на детето си и измерете по нея като направете извивката малко по-голяма от тази на фланелката. 
Разгъваме плата и започваме на шием. Изминаваме прав шев от двете страни започва се от линия на ръкавната извивка и  стига до линия на дължината, така се получава форма като на потниче. 
Разглеждаме шева.


 В горната част на потничето,  която ще наречем линия на вратната извивка, подгъваме плата 1.5см  и го изглаждаме.


След това отново го подгъваме пак на вътре (към опакото на плата) на 2.5см и пак изглаждаме. Получава се чудесна за шиене прегъвка. Размера на подгъва е минимум 2.5см, вътре в него трябва да бъде надената панделката така, че трябва да има достатъчно място. 


 Същата операция с гладенето извършваме и в долната част на плата или т.н. линия на дължината. 


Следват две подобни изглаждания, но в ръкавните извивки. Първия път прегъваме плата на 0.3см и гладим, след това на 0.5см и пак изглаждаме. Получава се двойно прегънат подгъв. Изминаваме обиколен шев на ръкавната извивка.


След това затягане в горната част на ръкавната извивка, с нея целим да оформим рамо на костюма. Затягането е равно на широчината на подгъва ни по линия на вратната извивка, може предварително да си означите с малко центърче къде е това място.
След като сме оформили рамо, прегъваме плата до първоначалния му вид за да проверим дали точно съвпада с широчината на рамото.
 Тук следва да пробием дупчици за шнурчето което ще бъде на вратлето, може да го направите на ръка или на си направете илици зависи от вас.
Илиците са два на брои, през единия шнура влиза, а през другия излиза... Правят  се по линия на вратната извивка в средата костюма. Като самия илик се шие на разгънат и подлепен подгъв, ако нямате подлепващо стига да подложите още едно малко парченце плат точно там където са илиците. Така направих и аз.   
След това изминаваме краен шев и затваряме цялата дължина на подкова по линия на вратната извивка. Същата операция със затварянето на подгъва се прави и по линия на дължината. 
 Ето как изглежда ушитото призраче, преди да е надянат шнура в горната част.
Прорязваме илиците, внимателно защото те са само ушити само от външната част на потничето. Става много добре с малка ножичка. След това надяваме черна панделка която банира цялата вратна извивка и придава вида на призрак. 

Следва да изрежем очички и уста на нашето малко духче. Използвах черен и бял филц, но може спокойно да ползвате черен и бял плат. Спокойно може да украсите горната част с кацнали прилепчета. В предишната ми публикация имам два чудесни шаблона. 


Безоблачен ден ви пожелавам от Страната отвъд дъгата. 

6 коментара:

 1. Колко идейно костюмче,пък и лесно за изработване!А за малкото сладко духче какво да кажа!Сладуранче!

  ОтговорИзтриване
 2. Благодаря... духчето прави костюмчето още по-весело.

  ОтговорИзтриване
 3. Страхотевичен костюм! Аз бих добавила и една бяла шапчица за духчето :)

  ОтговорИзтриване
 4. Благодаря. Точно сега правим голяма бяла шапка за каката, магьосническа... може би шапка фибичка ще е добре за малката Буба.

  ОтговорИзтриване
 5. Искам ето това духче да дойде да ме уплаши:))С тези сладки бузки и този страхотен костюм-хем ефектен, хем лесен за направа!Като гледам тук не е желателно силно участие от страна на малките дечица, че да не стане от играчка плачка с тези страшни ютия, игла и шевна машина :) При вас е страхотно настроението! Много ви се радвам! Ще очаквам и продълженията (шапката на каката и евентуалната шапка на Дари) с огромно нетърпение! Благодаря за участието отново при нас и Хобисимо!

  ОтговорИзтриване
 6. Разбира се Мила, ей сега го пращам да ти каже БАУ... то и без това веселието е основното.

  ОтговорИзтриване

Добре дошли, по тихите пътеки към нашата градина. Всяко ваше посещение е повече от гостуване. Всеки ваш коментар е поздрав. Останете, разгледайте и се почуствайте като у дома... Защото всеки ден е вълшебство, и съм щастлива да го споделя точно сега, точно с вас.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...