25 февруари 2013

Гостува ми Мира с как да изплетем бебешки гащички






 Понеделнишките изненади не винаги са свързани с новата работна седмица. 
Днес при нас под чадърчето на дъгата гостува една сръчна жена която е майка на 
почти двегодишно момиченце. И изглежда знае как да  използва всяка свободна минута да плетене, шиене и майсторене разни потребни и непотребни неща. А още повече когато тези дребни домашни творби са изключително симпатични, свежи, мили ала най вече много практични.
Всъщност някъде тук е нашата обща връзка и философията, че не всичко в този свят е за еднократна употреба.

За мен  Мирише ми на ЛЮЛЯК (МИРА) е официалният ми първи гост( вероятно и тя сега се вълнува толкова колкото и аз) , но се надявам двете да ви поднесем нещо повече от една публикация за плетене.



 Усмихни се!

и Мира преди време ни предложиха един много интересен материал за изплитането на защитни гащички пеленки.  Аз отгледах Верето и Дари с помощта на подобни гащички, но плетени от сръчните ми баби, тъй като аз самата не съм голяма плетачка.
Но никак не подценявам ентусиазма си и при при добър учител или самоучител бих пробвала да заплета нещо по-сложно от шапка с голям топчест пискюл, чифт шарени терлици и раиран шал.

 И ето тук идва Мира, давам и думата да покаже на плетящите, добре плетящите и наплетящите как да хванем иглите( защото на една кука съм по умела може би я възприемам като четка за рисуване) и наденем бримките. И всичко това заради една добра кауза наречена Сухо бебе= Чиста природа.

Тук е мястото на което  искам да ви подсетя, че има екологични начини да се отглежда едно дете, важното е вярваме на интуицията си да ги потърсим.
Приятно четене, и ако още не сте чували за ЕБХ. Гугъл е чудесно начало. :)



Изненада...от мен Мира.
Приех с голямо удоволствие приех поканата на Ива да гостувам в този тъй полезен и приятен блог (един от любимите ми, от който научавам толкова полезни неща). Надявам се моето гостуване тук да е полезно и интересно за читателите.

Аз имам малка дъщеричка. Дълго чакано дете е, имах доста години на разположение да си мечтая как един ден ще отглеждане своето дете. Като забременях започнах да си правя планове за покупките, подредбата на стаята и всички малки и големи промени в нашия живот. Вече имах опит с 2 деца - тези на сестра ми. Моето първо дете е третото :) във фамилията и щеше да се ползва от някои преосмислени методи на отглеждане.



Винаги ми се е струвало безсмислено да се прахосват излишни пари, енергия, време и ресурси в отглеждането на децата, а и в живота по принцип. Все още купувам рядко дрешки и играчки- повечето са от племенниците ми. Още докато бях бременна обмислях с какво да заменя така наречените "памперси". Има няколко варианта, аз избрах пелените тип джоб с домашно приготвени подложки от тензух и бархет. Това за мен беше най-достъпно и практично.
Докато си чакам поръчката да пристигне оплетох едни вълнени гащички по безумно сложен начин :), който сега трудно бих повторила. Така открих предимствата на вълната за тези цели.

Защо ВЪЛНЕНИ гащички? Защото вълната:
- не пропуска
- държи топличко
- почти безплатно в сравнение с марковите пелени
- апълно естествен материал е, не запарва, не алергизира
- ако бебето само е пишкало е достатъчно гащичките да се проснат на терасата да се проветрят за няколко часа и са като нови - без миризма и напълно сухи.








А сега към основното, което искам да ви споделя КАК ДА СИ ОПЛЕТЕТЕ САМИ ВЪЛНЕНИ ГАЩИЧКИ.

Подготовка:
1. Изберете подходяща прежда. Да е 100% вълна, по-фина, задължително на етикета да е оказано да се пере на ръка. Вълнената прежда, която се пере в пералня е обработена, така че да не се степва и това не позволява да се ползва за гащички, защото е загубила водонепропускливостта си. 
Аз плета с тази прежда. Друга подходяща е тази. Вероятно има и други на пазара, потърсете ако предложените не ви допадат или не ги намирате.Разход около 100 грама, зависи от размера.

2. Плетете с по-тънки игли от оказаното на етикета. Плетивото трябва да е по-сбито, за да не пропуска през дупчиците. Моят обръч е №3.

3. Според възрастта на бебето определете какъв размер ви трябва. За мен това е най-трудната част. Дълбочината и ширината на гащичките се измерва лесно. Малко повече усилие трябва да се прецени колко да е голям отвора при крачолчетата, за да не притиска крачетата, но и за да не пропуска.

4. Предимството на плетените гащички е, че все пак плетивото е разтегливо и това допринася за удобството на бебето.

Изпълнение:
1.Заплетете нужните ви бримки. Аз започнах с 28.

Видео как се заплита


2. Продължете с лицева плетка (1-ви ред лицево изплитане, 2-ри ред опако изплитане) като винаги първата бримка се прехвърля на дясната игла без да се преплита.
3. На 13 ред (лицев) направете в началото и в края на реда по една наддавка. Това ще рече, че трябва да увеличите бримките в началото и края с по 1, общо 2. Как да го направите?
Прехвърлете първата бримка на дясната игла без да я преплитате, изплетете още 2 бримки лицево и направете наддавката като  тук на фиг. 16.14 3 бримки преди края на реда направете другата наддавка.
4. В началото на 19 ред наддайте пак по1 бр. в началото (пак след 3-тата бримка) и 1 път 3 бримки преди края.
5. Повторете наддаването на редове № 23, 27, 29, 31, 33, 35. С карфици съм отбелязала мястото на наддавките.



























6. Досега сте наддавали 8 пъти по 2 бримки, общо 16 бримки + началните 28 бримки = 44 бримки. За да са по-прибрани гащичките около кръстчето предлагам да продължите с ластична плетка, но ако желаете можете да продължите с лицевата.

Ластична плетка: 1-вата бримка се прехвърля, 2-рата се изплита опако, 3-тата лицево, 4-тата опако и така до края. 
7. Плетете, докато достигнете желаната дълбочина на гащичките. Аз плетох 34 реда ластик.
8. Завършете плетивото.

Завършване: На лицев ред вземете с дясната игла 1-вата и 2-рата бримка и ги изплетете заедно. Върнете изплетената бримка на лявата игла. Сега вземете първите 2 бримки заедно с дясната игла и ги преплетете. Прехвърлете получената бримка пак на лявата игла. повтаряйте докато бримките свършат. последната бримка я преплетете 1 път сама и откъснете по-дълъг конец, ще ви е нужен при зашиването. Не затягайте много, защото ще свиете плетивото!


РАЗМЕРИ на полученото парче в снимки!




Внимавайте! 
Моят сантиметър започва от 2 см. (наследство ми е от баба и все още работя с него)











9. Повторете всичко от начало, за да изплетете другата част на гащичките.
10. Зашийте двете части. Сложете двете парчета с лице едно към друго


Вижте тук как става.
или тук
11. Извадете достатъчно бримки от отворите на крачолите. Разпределете ги на 4 игли, с 5-тата плетете ластична плетка (1 бримка лицево, 1 бримка опако) Достатъчно е да изплетете около 2 пръста и завършете.
12. Направете подгъв в горната част на гащичките, за да промушите вътре ластик. Или просто промушете ластика в дупчиците на плетивото.
Накрая ще се получат такива гащички:

Вече завършихте вашите вълнени гащички! Успешна употреба!


ЖАБКА
КНИЖКА

Иска ми се да ви покажа още няколко много интересни неща изработени от днешната ми гостенка. Просто така нямащи връзка с плетенето или бебетата, но имащи общо с идеята да правим нещата с любов, умение и уважение към околната среда. За да може играчките с които сядат децата ни да са вдъхновящи и топли, а не само поредния фабричен продукт на днешната пластмасова ера.


Приятен ден от нас където макар и зима винаги има поне едно цветно петно на тапета, една следа от молив на килима и две усмихнати детски личица които вярват точно толкова добре, и  умело колкото, и рисуват.










5 коментара:

  1. Когато аз отглеждах моето дете, памперсите бяха,общо взето,непознати, и с помощта на баба ми,използвах всички еко налични методи и материали.Моите адмирации към сръчната гостенка и всички креативни майки!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте Ива,
    Преди всичко Поздравления за блога.От Вас черпя много идеи и доста неща сътворихме заедно с моето детенце. Тъй като очакваме през следващшя месец появата и на братче сме в трескава подготовка.От известно време проучвам въпроса с многократните пелени. Тъй като това което се предлага на пазара изисква сериозна първоначална инвестиция се сетих че при теб имаше пост как сами да си изплетем гащички.Тъй като прочетах че и ти си използвала вълнени гащички за твоите госпожици, молбата ми е ако може малко повече информация. Интересува ме още от раждането ли си ги използвала? Също под тях какво си слагала вместо подложки и разните му там прифолдъри и тн? А когато сте на разходка или през ноща? Средно през какъв интервал ги сменяш? За купешките вълнени гащички в нета пише че периодично се киснат с ланолин и се дезинфекцират, това дали важи и за домашно направените? Предварително благодаря за съдействието.

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте Ива,
    Преди всичко Поздравления за страхотня блог. Заедно с моята дъщеричка реализираме голяма част от Вашите проекти :-)
    Тъй като всеки момент очакваме появата на най-новия член на нашето семейство сме в трескава подготовка. От известно време проучвам въпроса за пелените за многократна употреба, но за съжаление от толкова много инфо в нета и различни мнения се обърках още повече. Сетих се че при теб имаше статия как сами да си изплетем такива и Така реших да ти пиша с молба да споделиш твоя опит.Интересува ме веднага след раждането на твоите госпожици ли започна с многократнити пелени. Какво си използвала под вълнените гащички вместо разните подложки, прифолдъри и тн. Колко комплекта са ти били необходими? Колко често си ги сменяла? А когато сте на разходка или през ноща как си процедирала?
    Предварително ти благодаря за отделеното време и споделената информация.

    ОтговорИзтриване
  4. Привет Диана, извинявам се че се наложило да пишеш коментара си няколко пъти. От известно време модерирам коментарите си заради недоброжелатели. Преди да решиш с какво да оборудваш бебенцето си моля те мини през бг мама форума и през темите за ЕБХ. http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=162198.0 Аз живея в Чехия и нямам идея какво точно се продава в България. Още чудесно да посетиш http://bezpeleni.info/ логото на сайта виси от години в моя блог, защото съм благодарна на Людмил, че ми показа алтернативата. Преди осем години за ЕБХ почти не се пишеше, майките които се осмеляваха да практикуват този метод бяха доста остро критикувани, че увреждат крехката психика на децата си. Там е и нашата история http://bezpeleni.info/ebh_stories/iva/index.htm също има подробна информация за това как да се отгледа сухо бебе. След това ще дойде време да избереш пеленки, и сама ще прецениш кой ще твоя начин... аз живея в студена държава, едната от дъщерите ми се роди през зимата, бяха нужни топли дрешки и гащи... освен това живея на село, за това почти не съм ползвала памперси дори когато са били мокри. Да избереш този начин за отглеждане на дете е бягане на дълго разстояние, и е само на теб да решиш как да го направиш за да ти е лесно. Търси и чети за начало това стига. Поздрави от мен. Ива.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет Ива,

      Много се извинявам за спама, който без да искам съм сътворила.
      Мерси за инфото, сега ще прегледам линковете.

      Поздрави,
      ДиДи

      Изтриване

Добре дошли, по тихите пътеки към нашата градина. Всяко ваше посещение е повече от гостуване. Всеки ваш коментар е поздрав. Останете, разгледайте и се почуствайте като у дома... Защото всеки ден е вълшебство, и съм щастлива да го споделя точно сега, точно с вас.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...