19 октомври 2013

Яка с ръкавици без пръсти от плат - урок

                            Привет от мен.

    Днес получих един странен коментар, на испански... Жената се чудеше дали нещо не е станало с мен и защото не съм писала в блога. 
Всъщност аз напоследък пиша повече, рисувам повече, пиша поезия повече, и живея много пълно и цялостно макар, че от януари ходя на работа. Децата също имат свои ангажименти, заедно седим когато ни е приятно и когато времето ни позволява. Не спираме да творим малки красиви неща които придават цвят на ежедневието ни, и нищо не се променило поне така ми се струва.  
  Днес искам обаче да ви покажа един интересен урок.
Студеното време е пред прага, а зимните дрехи могат да бъдат не само топли, но елегантни. Харесвам оригинални неща, мисля си един от най-лесните начин човек да изрази себе си е чрез облеклото. Точно като с лъснатите обувки, стила ни на обличане част от нас и първото нещо което се забелязва. 


















































Харесвам комбинацията сиво и жълто, въпреки че на снимките комплекта изглежда леко син.
Материала е мек подобен на полар, но не образува топченца при носене. Плата е същия които ползвах за вътрешната част на калъфките за Kindle. Вече е изпробван при ежедневна експлоатация и не променя вида си. 


ШАЛ

Ето размерите на шала 30см. на 55см. като едната част е асиметрична и е 39см.

Асиметричната част е такава за да може да се направи лек набор. Набора е на дължина 24см.   като се нагъне трябва да стане 15см. точно толкова колкото остава ненабрано. 






След това прегъваме шала така дължината от 55см. да се запази а само на височина вместо първоначалните 30см. да стане 15см.  и се изминава шев от ляво на дясно по цялата дължина като се оставя отвор за обръщане. Размера на отвора е към 8см. 


Обръщане на шала.  Отвора през който е обърнат се зашива при прикачване на дантелата. 








































Шева е точно в основата на шала върху самата дантела.

Правят се илици, моя размер е доста голям 2.5 см. защото освен копчето прокарвам там и панделка. Илиците се правят на лицевата нагъната част, тя е водещия мотив и при шала и при ръкавичките.  
Панделките са направени по този урок, само с малката подробност, че вместо пръсти е ползвана вилица и самите панделки са двойни.  
Копчето е пришито за шала, после панделката е зашита към копчето, а за сигурност още е залепена към него. 



РЪКАВИЦИ

Кроя се по ръката, дължината им се определя от това колко дълги искате да си ги направите.





Ето как изглежда кройката, преди да срежете прегънете плата по дългата страна  * от страната на малкия пръст * и тогава режете. 



Крои се на е 1см. от линията която сме очертали, но се шие точно на линията, ако е необходимо резервата се намалява. Дантелата  е правилно да се  прихване за детайла още преди да се изминат шевовете за оформяне на ръкавицата.
Набора при панделката също е направен върху отворен детайл, и за да стой добре и  сигурно набора е фиксиран с още един шев точно върху първоначалния за набиране.


Ако има нужда дантелата се прихваща със скрит ръчен бод в опънатата страна  за да не се разбридат краищата и. Същото важи и за местата където плата( резервата на плата) не ляга добре заради извивките на палеца. 


На тези снимки добре се вижда цвета на плата. 

















Панделките са сложени точно в края на набора върху лицевата част и са пришити на ръка. 

Времето за изработване на шала и ръкавиците е към 3 часа с кроенето, основно защото сама не знаех точно как да оформя всичко, как точно да изглежда завършения продукт и идея с изработка бяха в движение. 

Мисля, че ако сега седна да си ушия един нов комплект ще съм доста по-бърза, или пък се заблуждавам хи-хи. 



Приятен ден.



2 коментара:

  1. Много елегантни, наистина! Възможно ли е при тебе да има някаква настройка, заради която и аз не виждам новите ти публикации, включително не се актуализират отстрани на блога ми и не ми излизат в ежедневните актуализации?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не зная какво става ще се опитам да променя нещо... но иначе ако нещо е Ок не го променям... вероятно гугъл действа без моя знание... хихи и заговорничи срещу интресите ми. Шегувам се, само се надям скоро да се оправило това приложение. Поздрави. Ива.

      Изтриване

Добре дошли, по тихите пътеки към нашата градина. Всяко ваше посещение е повече от гостуване. Всеки ваш коментар е поздрав. Останете, разгледайте и се почуствайте като у дома... Защото всеки ден е вълшебство, и съм щастлива да го споделя точно сега, точно с вас.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...