06 април 2014

Как да си направим домашно арт платно





Привет. 

Напоследък рисувам много... и все не ми достига пространство. Най-лесно е когато имам платна които са направени у дома, защото са много по-евтини и освен това размера зависи само от плата,  летвите и вида на мястото където ще окача картината.
Аз не съм по грубата работа, бих казала, че съм по четките, но мъжа ми вече се оборудвал с всичко възможно за да може да ми направи желаните платна. 

Предишното ни платно може да видите тук


























































Нужните материали са: 


  1. Дървени летви - дължина 2м. широчина 3см и дебелина 2см. Купени са от строителните супермаркети. 
  2. Памучно платно или ленено платно. Преди време си бях поръчала 2м. от един магазин за художници. Напоследък обаче, с непрекъснатите ми опити да рисувам започнах да ползвам всяко достатъчно плътно изтакано платно за да го опъна на рамка.задължително е платното да бъде изпрано и  изгладено, та ако има тенденция да се свива с първото пране ще избегнем проблеми при грундирането. 
  3. Тел бод за тапициране- може да се ползват обикновени тапицерски кабърчета. 
  4. Пирончета за рамката

 



















За начало оразмерихме летвите.  За да се добре фиксирани в иглите може да ползвате метални ъглови планки. Така при опъването на платното то няма да се размертикоса. 


За да фиксира мъжа ми ползва електрически ударен пирон, но е първите рамки ги правихме с обикновени пирончета и чукче. 




За опъването на платното, професионалистите ползват клещи за изтегляне, но аз следвах инструкциите от това клипче. 

Аз опъвам всеки път в срещуположната страна, а съпруга ми слага на опънатото място по един тапицерски телбод. 





На края огъва и фиксира платното за ъгълчетата, на видеото добре се вижда как се прави. 


Преди да се рисува на платното трябва да се грундира. Ползвам  бяла акрилна боя за затваряне на плата и за фон на който после се всичко добре изпъква. Боята е напълно обикновена и става за боядисване за прозорци. Естествено има и лакове, грундове и туткали за платна, но аз съм далече от тези професионални материали и мисля, че за момента  аматьорските ми арт опити  са прекалено не взискателни и бялата боя напълно ми стига.  Принципно става да се сме смеси боя латекс с лепило С 200 направата на грунд, но е малко сложно бъркането има риск да се получат грудки. Пък и С200 не е от най-евтините материали. 

Това платно направихме доста голямо, но поставено до другите  които са по-малки правят заедно квадрат на стената. 







Рисувам с акрилни бои, децата обикновено взимат участие. Точно на това платно те направиха цветния фон и след това заедно нанесохме бяла боя и правихме кръгове и върху нея докато беше още мокра. 

Получи се доста интересен ефект на който написах: Имало едно време...






















Не съм художник, но обичам цветовете и не пропускам шанс да боядисвам нещо, та дори то да е платно.  Преди няколко дни в училището и градината на момичетата ( те са заедно в една сграда ) имаше доброволна акция по почистване и боядисване. Сетете се в кой екип бях аз? 
Приятен ден с много пролетно настроение. 



2 коментара:

  1. Благодаря за полезната информация!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря з информацията. И аз се занимавам с рисуване и знам колко средства изисква.

    ОтговорИзтриване

Добре дошли, по тихите пътеки към нашата градина. Всяко ваше посещение е повече от гостуване. Всеки ваш коментар е поздрав. Останете, разгледайте и се почуствайте като у дома... Защото всеки ден е вълшебство, и съм щастлива да го споделя точно сега, точно с вас.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...