26 октомври 2011

Шапка на вещица, но за една принцеса

    Здравейте скъпи приятели, таз месечните публикации минаха страшното число 13. И все пак, когато започнах да пиша това разказче (преди няколко дни) бяха точно толкова и си мислех дали да не ги оставя 13, чудесно ще подхожда на този месец.

Но, как да пропусна да ви покажа това бяло шапе което вероятно, ще харесате...  и което съвпада с цялата дандания край идващия Хелоуин.За бялата шапка са нужни: два филцови листа с размер 50см на 50см, 56см памучна лентичка, пожелание подлепващо.

Аз благодаря на милата ми майка която е много наблюдателна и видя, че из магазините ни се проват едни кърпи за под, и са точно като филц... Пиша това защото филца е дефицитна материя при нас, и шапката ни всъщност е тях. :) 


Още черна панделка, някаква стара катарама-може спокойно да си нарисувате от картон, моята беше черна от пластмаса и я пръснах със сребърен спрей.И така всичко е кройката. Предварително измерете главичката на детето си ( нашата е 52см)  и към размера прибавите два сантиметра. След това на голям бял лист отбележете точка и от нея спуснете двете рамена на прав ъгъл.

Между двете рамена опитайте да наместите размера на главичката +2см резерва. Нашия размер беше 54см. След това отбележете дължината на страничните рамена, тази дължина може да варира в зависимост от размера на главичката на детето, но винаги трябва да е еднаква е лявото и дясното рамо. Защото там ще задния шев на шапката ни.С малко опити ще го направите бързо и лесно.  Тук искам да поясня, че тази кройка е за нашата шапка, но ако копнеете за ужасно островърха и интересна шапка. Предлагам да погледнете следващия вариант. Начертала съм я върху същия лист за да се видят разликите.

Тук не започваме с прав ъгъл. От точката спускаме рамена на остър ъгъл- напълно произволни.
Върху тях отново разпределяме, обиколката на главичката  +2см резерва (тази резерва се нарича резерва за свобода и подобни резерви се добавят при всички кройки на дрехи и шапки)
Този път обаче това на 50-тия сантиметър, дефакто получаваме една доста по висока и тясна шапка.
Когато пренасяте кройката на листа, не забравяйте да оставите и резерви за шиене, което означава, че режете поне 1см. повече във всички посоки от кройката ви. Готовия детайл аз лично подлепих с нетъкано-текстилно подлепващо, защото знам каква експлоатация ще преживее.

За да скроя периферията първо, уших острия връх на шапката.  Пробвайте шапката на детето и ако има нещо неточно го останете точно сега.


След като всичко е добре. Започваме периферията, всъщност един капак то тенджера идеално съвпадаше с обиколката 54см, и така на нов бял лист очертах точно него за вътрешна линия на периферията ми. А след това измерих 10см в четири посоки и получих това.


Когато режете периферията от филц, оставете също резерва за шиене. Тя ще ви нужна при монтирането й за върха на шапката.

За да зачистите шапката от вътре и за да я предпазим от разтегляне, добавяме една лентичка от памук която обточва шева. Точно при снадката не съм я продължила, за да видите къде точно е зашита.

От вън това изглежда така.


Ето я и готовата шапка.


Накрая поставяте украсителната черна панделка, и готовата катарама. Аз ги прикрепих отзад с две червени копчета. Малко цвят в целия негатив.


Това е... много сложно изглежда, но всъщност е лесно. Вчера видях, че има подобна шапка в Крокотак  от хартия е... така че ако нямате филц, кърпи за под, или просто искате да сте по бързата процедура от хартия, действайте. Важното е всяка принцеса дори за един ден да може да  полети на метла и да има остра шапка на вещица. Моите момичета, вече я подкараха, ту едната, ту друга в ползва... но какво от това, поне си удължаваме празника.

Лек ден препълнен с фантазия.

5 коментара:

 1. Просто фантазия! Наистина чудесна шапка и прекрасна принцеска!

  ОтговорИзтриване
 2. Много добре ще ми дойде обяснението, ако осъществя намерението си да направя вещерска шапка от плат и да я украся с цветя, копчета, дантела..
  Разгледах и няколко по-стари публикации и местенцето ти ми харесва много заради разнообразните идеи и проекти, а и сте такъв чуден, сладък и мил екип с децата, личи си колко се забавлявате :) Поздравления, за което!

  ОтговорИзтриване
 3. Отново успяхте да ни изненадате приятно с вашите страхотни идеи!!! Шапката е разкошна и стои чудесно на сладката принцеса! Благодаря, че се включихте отново със страхотните си идеи в нашето предизвикателство на Хобисимо!!!

  ОтговорИзтриване
 4. Не мога да пропусна да коментирам :) Как така въобще си си мислила да пропуснеш да споделиш с нас тази невероятна идея :). Даже мисля на моя малък вещер да я приложа. Благодаря за поредната невероятна идея! Целувки на помощниците!

  ОтговорИзтриване
 5. Благодаря за търпението и чудесното уроче..Аз също с удоволствие ще си ушия някой път..Сигурна съм,че белите принцеси са изключително щастливи с такава сръчна мама, пълна с невероятни идеи.. Бооооо... :):):)

  ОтговорИзтриване

Добре дошли, по тихите пътеки към нашата градина. Всяко ваше посещение е повече от гостуване. Всеки ваш коментар е поздрав. Останете, разгледайте и се почуствайте като у дома... Защото всеки ден е вълшебство, и съм щастлива да го споделя точно сега, точно с вас.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...