07 октомври 2011

Направете си пола от паяжина - Make Spider Web Skirt


 Приветлив ден от мъгливите планини. 


Идва един от любимите празници на децата. И не е заради бонбоните е повярвайте ми. Просто това единствения ден в годината в който самите те няма нужда да се страхуват от тъмното, от духове,  а дори наопаки са задължени станат по-страшни и по-свирепи от страховете си. 


Сега за костюмите. За каката вече имам готова пола, да кажем долната част от цялостния костюм. 

Явно ставам спец по правенето на поли от стари пердета, но тези пердета  ужасно много ми приличат на изплетена дебела нишка и спокойно върху тях може да заживее космат многокрачко.    


Необходимите материали са: 3 метра старо перде - това е ширината на полата. Дължината зависи от височината на вашето дете, в моя случай е 70см. 
2 метра черна сатенена панделка, 50см. черен плосък ластик, един лист черен филц, един лист кафяв филц.

На машина по цялата линия на широчината се нагъват равномерни плисета. Моите бяха по 2см. трябва да не са много големи или много малки. Така  няма да има  голяма нужда ластика да прибира набора. Идеално е когато към талията на детето се прибави 10-15см и това е окончателната широчина. 

 След като сте готови с плохичките,  готовото перде сгънете на две и срежете през средата, така се образуват две поли. 
Всяка пола зашиите поотделно в линията на среза, ( това е от линия на талията до линия на дължината) ако има нужда зачистете с зиг заг бод или оверлог.  

Премерете полите, и ако има нужда от корекции ги направете сега. 

Вече имаме две набрани поли, време е да ги прикрепим една за друга. 
Това се прави по линията на талията, но първо поставяме полите така, че лицевата част на едната да бъде от вън, а лицевата част на другата от вътре към детето... ако сте виждали пола с хастар погледнете как двете опъкови части са една към друга от вътре. 

 Моята пола заших по линия на талията със зиг заг бод хем за по-бързо, хем има зачистваш ефект.  


Готовата пола отново премерете спрямо детето, и отбележете на горната част в линия на талията с карфица среда.  Прегънете двата метра черна панделка( трябва да купите достатъчно широка поне 5см.)  на две равни дължини, сложете я лице с лице към средата на полата която отбелязахме преди малко,  а останалата  част се разпределе по набора на полата, така че двата края да обхванат цялата талия, и все пак от двете страни да виси еднакво количество сатетена лента ( с нея после ще връзваме кордела) . 










Там където двата края се допират започваме да шием. Започваме от едната страна и довършаваме в другия край- това е шева на лицевата част.  


След това с прегъваме, или обръщаме лентата и с нея обточваме талията. Този път шева е близо до края на лентата, но не върху нея в върху полата.




Там където сме направили центъра и сме започнали да шием по линия на талията остава малко отворче през него надяваме ластика. 




Ако все пак ви се струва сложно да ушиете колан от сатен. Може да направите този лесен начин, чиято инструкция e в Made  и само да добавите панделка към готовия модел. 


Ето шаблона  за паяците, в реален размер е, толкова е голям и на полата.  Взела съм го от Гугъл и само малко съм удебелила краката. 




Лек ден от мен и не забравяйте че, който нещо майстори зло не мисли. 






1 коментар:

  1. Браво, поличката е страхотна - тъкмо за хелоуинско парти ! Прекрасна идея как да оползотворим старите си вещи и материали! Благодария , че се включвате толкова активно в играта -Хелоуин на Хобисимо!!!

    ОтговорИзтриване

Добре дошли, по тихите пътеки към нашата градина. Всяко ваше посещение е повече от гостуване. Всеки ваш коментар е поздрав. Останете, разгледайте и се почуствайте като у дома... Защото всеки ден е вълшебство, и съм щастлива да го споделя точно сега, точно с вас.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...