05 декември 2012

Хранилка за птички



Докато тихичко вали, под боровете още жълтее есенната шума. 
И в най-голямата виелица там винаги остава голо местенце. 
Нищо чудно, че смърчовете и сребърните борове са дом на толкова много зимуващи тук птичета. Ние имаме вече една къщичка за птички в двора, ала тази с специална защото е много лекичка, мъничка и за ония боязливи създания които не са като свадливите врабчета дето кацат на оградата ни. Тя е за ония птичета които кацат нависоко, имат медени гласчета и жълти гушки. Обичат да пребягват от клонче на клонче и да ни гледат с острото си оченце-мънисто изпитателно, а чак когато си тръгнем да дойдат и да проверят както сме им оставили.

Зимата е труден сезон за птичетата. Тази публикация можех да оставя за февруари когато е световния месец на това да нахраним птичетата. Но има ли значение, всичко това да се прави само през февруари. 


Мъничко искам да ви кажа за птичките. Сега докато температурите са до 0 С не е проблем да им даваме трошици хляб. Аз оставам всяка трошичка от масата за тях, суша им стари корички хляб и ги стривам в хаванче. Жал ми е хвърлям и късче хляб( слагам в него много малко сол и го правя с натурална закваска)  от този дето меся всеки ден за семейството си. Тук идва време когато цял месец може темперетурите да задържат от -10 С до -25 С и тогава не давам трошици на птичките защото дори и добре изсушени те съдържат малко количество вода а това  при тези температури това е покупно за тях. 

Не знам колко са верни историите,  че парченце хляб в корема на птиче при -20С  може да замръзне заради съдържанието на вода. Чувала съм това от хората тук, и не искам да го видя за да се уверя, че вярно. 

При температури под нулата е добре да дават семена, сушени шипки, глог, но всичко потопено в телешка или свинска маст. В следващите публикации ще се опитам да ви обясня как може да си направите лесни и подходящи топчета за птички от смес семена.

Но сега да се върнем на тази хранилка. 
За нея са нужни:
Една цяла кутия от мляко или сок
Две лица от още две кутии от мляко.
Лепило Ц 200
Бяла хартия от някоя стара книга
Четки, ножици, тиксо, макетно ножче
Връвчица дълга към 30см
Акрилен безцветен спрей
Клечица от сладолед
Тел, шило

За да се получи покривче,  без ръбчета отрязваме лицевата част от две кутии от мляко. 
Едно за друго ги прилепваме с тиксо.

В голямата цяла кутия изрязваме отвор. А ъгълчетата обръщаме на горе. За същите ъгълчета ще прикрепим покривчето, но сега... 


 Време е за опаковане на кутията и на покривчето в белите листа от книга. Преди година направихме така ангелски крила.  Сега не съм снимала цялата бъркотия, този път Верето опакова кутията, а Дарина покрива защото беше по-лесен.
Накъсаните парченца се намазват с лепило и се припокриват докато се облепи всяко местенце  и вече не се вижда, че кутията е била от мляко. Когато всичко изсъхне  кутия се сглобява с  покрива.

Тук не съм ви снимала как ние го направихме, но изглежда горе долу така. С една подробност, че къщата вече е облепена с книжната хартия.

Ъгълчето което отрязваме за да изсипем млякото вече сме обърнали на горе... сега се намазва с лепило и се залепва за едната страна на покрива. Върху него след това се слага едно откъснато парче от хартията с която опаковахме цялата къща. След като то изсъхне, може да залепим и другото ъгълче по същия начин. Аз укрепих покрива, като прилепих на това местенце не само веднъж с една хартия, ами няколко пъти с по няколко листчета и стана много стабилно.

За край дадохме на тати да ни пробие на две места покрива, преди да сложим шнурчето напръскахме кутията с акрилен лак.  Тук е нужна бормашина или шило.

Така тя може да стои на вън без да промени вида си.
Наденехме шнура и сложихме за кацане една клечка от сладолед. Отвора е изрязан е само процеп направен с макетно ножче.  За да не пада клечката от сладолед в задната и страна намотах телчица, самата нея при слагането намазах с лепило и тя добре се укрепи в кутията.

В края на приключението прокарахме през дупчицата връвчицата и виснахме къщата.

Момичетата отидоха да се пързалят на хълма там имаше повече сняг. А аз щракнах две снимки и  се присъединих към тях.

Прекрасен ден, ако тази хранилка ви се стори трудна вижте няколко интересни проекта ТУК.
Поздрав от мен.



4 коментара:

  1. Чудесна хранилка сте направили!Надявам се много птички да ви зарадват на нея:)

    ОтговорИзтриване
  2. И ние направихме една, само че от дърво. Надявам се да задоми някое мило птиче семейство в нея;) Ако семейството се разрасне, ще направим и от тези, бързо сглобяеми къщички;)

    Чудесни са!

    ОтговорИзтриване
  3. Уютен коледен дом за птичета - страхотна хранилка! Усмивки.

    ОтговорИзтриване
  4. Хубаво уроче, както и да го погледнеш :)

    ОтговорИзтриване

Добре дошли, по тихите пътеки към нашата градина. Всяко ваше посещение е повече от гостуване. Всеки ваш коментар е поздрав. Останете, разгледайте и се почуствайте като у дома... Защото всеки ден е вълшебство, и съм щастлива да го споделя точно сега, точно с вас.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...