02 юни 2013

Цветовете на дъгата от капачки - Art from bottle caps
   Привет, в Страната отвъд дъгата.
Честит празник с малко закъснение на всички деца и всички родители които дори пораствали вярват в, че вълшебното хапче за не-порастване на Пипи Дългото чорапче продължава да действа. 

Днес при нас вали и като че точно тогава става най-цветно. Сигурно за да има дъга е почти непременно нужно да има и дъжд. Преди време попаднах на това интересно твърдение, което няма как да пропусна да цитирам този източник точно днес.


Самият факт, че виждате дъги, се дължи на конусообразните фоторецептори в очите ви – за животните, които не притежават подобно нещо, дъгите не съществуват. С други думи – вие не просто гледате към дъгата, вие я създавате. Това е изключително, особено като се има предвид, че всички красиви цветове, които виждате, представляват по-малко един процент от електромагнитния спектър.


 Красиво казано, днес ще ви споделим и една интересна идея която ни вдъхновява да виждаме света по-различно.

Ала нека първо ви попитам :
- Колко време мислите, че е нужно да съберат толкова много капачки.
Отговора е по-малко от година, когато във вашата кауза се включат всичките ви близки, познати, приятели... Всички заедно тук и там от България.

 Започнахме с ето това количество което миналата година си донесохме от София.

 Родителите на съпруга ми бяха събирали, като сами бяха организирали гъста мрежа от снабдители на капачки сред всички баби в блока им. Моите родители сега при гостуването си докараха втора голяма партида от България. Ние самите въобще не пием газирано и бутилирано обаче. 


  Друга голяма част събрахме в работата си където всички чехи знаят, че капачките се пазят  отделно от бутилките и знаят че децата ги използват.

Идеята е пластмасата да се предава не по цветове, а по скоро по вид. 

   Децата събират обикновено за да подпомогнат училищния си бюджет, или да се включат със средства в лечението на дечица с вродени малформации, или просто да подпомогнат социално слаби съученици. Не, че цената за килограм е кой знае каква, важна е идеята и желанието да се помогне. Всички капачетата носим в детските градини, в училищата или на места където това е означено. Преди да ги предадем обаче  това решихме да разделим капачетата по цветове, и да си поиграем. 

- Кой цвят е това Дари?
- Любимия ми, мамо.
- Аз ще направя море и делфин - рече Верето.
- Щом искаш. 

Днес разделихме по цветове другата част от капачките, която пристигна с моите родители през април и се впуснахме в акция. 
Върху голям бял лист на масата, редихме кой каквото реши. 
Занимавали сме близо два часа, докато направим цялото пано.
Времето прекарано над някакви общи занимания е много ценно за мен. Преди да почнем да редим направихме една хубава шумотевица с пликовете като ги тръскахме падна голям смях, защото не се чувахме и решихме, че сме на палубата на кораб по време на буря. Бурен беше единствено смеха ни, предимно дъждовното ни време. 

Харесва ми, че момичетата остават до края на дадена задача.
Примерно сега да изпълним цялото пространство. 


  Мисля още известно време да оставя това количество у дома, може пък да се решим да шпакловаме една стена и да наредим капачките върху нея като запълним фугите с фугираща смес за фаянс. 
 Винаги има достатъчно луди предложения които да чакат реализацията си в следващите месеци и години. Така всичко е по-шарено, запомнящо се и напълно вярвам че ние не само виждаме дъги а сме винаги готови да я създадем. 

Весел дъждовен ден от нас. 


3 коментара:

  1. Това за капачките не го знаех, а уж изхвърлям боклука разделно. Виж една идейка тук http://imgfave.com/view/1863530?r=pin в унисон с твоята за стената :)

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря за идеята, може би и това един ден ще го пробваме...

    ОтговорИзтриване
  3. Толкова много цветове направо действат малко хипнотизиращо.Поздравления за децата,които така сладко подреждат тези капачки.Доста питиета са изпили докато съберат толкова много.Направо може да се залепят и да се направи едно декоративна стена.Преди време бях гледала пак от капачки или от стъклени шишета в различи цветове се използваха като акцент в една бетонна стена и така от вън като изгрее слънце, от вътре се получаваха интересни цветове беше много красиво.

    ОтговорИзтриване

Добре дошли, по тихите пътеки към нашата градина. Всяко ваше посещение е повече от гостуване. Всеки ваш коментар е поздрав. Останете, разгледайте и се почуствайте като у дома... Защото всеки ден е вълшебство, и съм щастлива да го споделя точно сега, точно с вас.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...