09 май 2014

Домашно училище

Привет от нас, искаше ми се да събера на едно място няколко от идеите които добре са проработили при двете ми деца и да ви покажа няколко интересни и забавни начина да работим върху уменията им без те да забележат, че ги караме да се учат.
Освен с бои, четки и рисуване, спокойно може да  творим и при това да се учим на точните науки с напълно подръчни средства.

За математика преди ползвахме камъчета, те са лесни и удобни за работа с деца, които още не познават цифрите или тепърва се учат на тях.  
Смятай с камъчета. 
Напоследък почнахме да смятаме с лего-кубчетата, така може да ползваме по-сложни примери и да видим как реално се прибавя и отнема.
За да освободим движението на ръката в китката и така почти без усилие детенцето да се научи да пише ползвам няколко трика. 
Когато Дари беше по-малка едно от важните неща беше рисуване на голямо пространство с четка. Не харесвам класическия размер А4 винаги ми се струвал крайно ограничаваш за едно дете което може да рисува с фантазия на небето. 


Чудесно е да насочваме децата да рисуват кръгове за да приучим китката на движение с лекота.Друго незаменимо помагало за движението на ръката е дъската за рисуване.
Тебешири или маркери наистина е без значение важното е самите ние да седнем с за десетина минутки и да рисуваме с малките си творци. 


За край ще ви споделя едно чудесно упражнение за китката: Изписване на охлювчета с бързо непрекъснато движение. За нас това е нищо за децата изисква доза внимание, съсредоточеност и бих казала и не малка доза усилие. Резултата си заслужава. 

В момента Дари се бори с изписването на рибки с едно движение без да се спира.Като ученичка си спомням как така не харесвах упражнителните тетрадки, караха ме да правя нещо което никак не ми беше присърце. Не разбирах цялото бързане и натиск на системата върху децата. По-късно си обещах да опитам да избегна първата неприятна среща на моите деца с задължителното образование. 
Верето сега е ученичка и не забелязвам никак да бори срещу писането, за нея това е поредната рисунка която да се научи да прави до съвършенство, поредната игра на кубчета и зарчета с които да сметне.  
Догодина Дари влиза в предучилищна група и се надявам да се забавлява вместо да изпитва усилие от това да учи. Така идеята за училището като цяло и прехода към задълженията му много се смекчава.
Прекрасен ден ви пожелавам. Няма коментари:

Публикуване на коментар

Добре дошли, по тихите пътеки към нашата градина. Всяко ваше посещение е повече от гостуване. Всеки ваш коментар е поздрав. Останете, разгледайте и се почуствайте като у дома... Защото всеки ден е вълшебство, и съм щастлива да го споделя точно сега, точно с вас.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...