09 май 2014

Домашно училище





























Привет от нас, искаше ми се да събера на едно място няколко от идеите които добре са проработили при двете ми деца и да ви покажа няколко интересни и забавни начина да работим върху уменията им без те да забележат, че ги караме да се учат.
Освен с бои, четки и рисуване, спокойно може да  творим и при това да се учим на точните науки с напълно подръчни средства.

За математика преди ползвахме камъчета, те са лесни и удобни за работа с деца, които още не познават цифрите или тепърва се учат на тях.  
Смятай с камъчета. 
















Напоследък почнахме да смятаме с лего-кубчетата, така може да ползваме по-сложни примери и да видим как реално се прибавя и отнема.




За да освободим движението на ръката в китката и така почти без усилие детенцето да се научи да пише ползвам няколко трика. 
Когато Дари беше по-малка едно от важните неща беше рисуване на голямо пространство с четка. Не харесвам класическия размер А4 винаги ми се струвал крайно ограничаваш за едно дете което може да рисува с фантазия на небето. 


Чудесно е да насочваме децата да рисуват кръгове за да приучим китката на движение с лекота.



Друго незаменимо помагало за движението на ръката е дъската за рисуване.
Тебешири или маркери наистина е без значение важното е самите ние да седнем с за десетина минутки и да рисуваме с малките си творци. 


За край ще ви споделя едно чудесно упражнение за китката: Изписване на охлювчета с бързо непрекъснато движение. За нас това е нищо за децата изисква доза внимание, съсредоточеност и бих казала и не малка доза усилие. Резултата си заслужава. 

В момента Дари се бори с изписването на рибки с едно движение без да се спира.



Като ученичка си спомням как така не харесвах упражнителните тетрадки, караха ме да правя нещо което никак не ми беше присърце. Не разбирах цялото бързане и натиск на системата върху децата. По-късно си обещах да опитам да избегна първата неприятна среща на моите деца с задължителното образование. 
Верето сега е ученичка и не забелязвам никак да бори срещу писането, за нея това е поредната рисунка която да се научи да прави до съвършенство, поредната игра на кубчета и зарчета с които да сметне.  
Догодина Дари влиза в предучилищна група и се надявам да се забавлява вместо да изпитва усилие от това да учи. Така идеята за училището като цяло и прехода към задълженията му много се смекчава.
Прекрасен ден ви пожелавам. 



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Добре дошли, по тихите пътеки към нашата градина. Всяко ваше посещение е повече от гостуване. Всеки ваш коментар е поздрав. Останете, разгледайте и се почуствайте като у дома... Защото всеки ден е вълшебство, и съм щастлива да го споделя точно сега, точно с вас.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...