Това е гъбена супа с картофи, със млечна застройка и копър.
Нужните продукти са:
- 300 гр. гъби- може печурка, може горска гъба, аз ползвам доста често гъба кладница заради силният вкус и твърдото стъбълце.
- 300гр. картофи
- до 1.5 литра вода
- дафиново листче
- сол
- черен пипер
- 50гр масло
- три яйца
- една кофичка кисело мляко - чехите ползват квасена сметана, но не мен ми е излишно мазно
- по желания зрънца ким
- 2-3с.л брашно - за застройката
- 1/2 връзка копър
Ако имате изсушени горски гъби и искате да ползвате само тях, може да ги залеете с вода да ги оставите да киснат няколко часа преди варене. Ако пък имате печурки или кладница и искате супата да силно вкусена с горски гъби, пуснете сухите горски гъби в мелницата за кафе. Получава се ароматен прах, който ползвам за супи, губени кюфтета и вегетарианска мусака.
За сегашната супа ползвам само гъби кладница и дори само пънчетата им.
В 1.5 литра, подсолена вода сварявам картофите и гъбите без мазнина. Към тях може да добавите дафиновият лист и ким, но нищо не е задължително, ако не обичате вкуса му или го нямате в къщи.
В друга по дълбока тенджера разтопявам маслото и прибавям брашното за да приготвя застройката. Понякога ползвам оризово олио, друг път чисто краве масло или гхи масло.
Когато брашното леко започне да прави мехурчета, навливам част от гъбено-кафтофеният бульон и правя леко сосче. Към него добавям разбито с малко вода кисело мляко и бъркам интензивно няколко минути докато цялата смес заври.
Получава се хубава бяла смес към която добавям останалият бульон с гъбите и кафтофите.
В горещата смес чуквам три яйца и бъркам да се получат парцали.
Овкусявам със черен пипер, при нужда с още сол.
Чехите в крайният етап слагат подкиселен копър. Това вид консервиран с оцет и сол, копър.
Аз ползвам както пресен така и консервиран копър за додам автентичният чешки вкус на супата с който семейството ми е свикнало.
Вие съвсем спокойно може да си прибавите 1/2 връзка пресен копър при сервиране и още да покапете супата с няколко капчици оцет или лимонов сок минутки преди да я поднесете гореща.
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Добре дошли, по тихите пътеки към нашата градина. Всяко ваше посещение е повече от гостуване. Всеки ваш коментар е поздрав. Останете, разгледайте и се почуствайте като у дома... Защото всеки ден е вълшебство, и съм щастлива да го споделя точно сега, точно с вас.