10 декември 2018

Играчки за елха от солено тесто




Привет приятели, това е вторият ни разказ как си направихме прекрасни и лесни играчки за елха от солено тесто.

Рецептата е:
1 в. чаша брашно
1/2 в.чаша сол
1 суп. лъжица олио
1/2 в. чаша вода



Тeстото се омесва много лесно и бързо. С  точилката разточихме дебела кора към  с дебелина 0,5см с формички за сладки изрязахме звездички, сърца и кръгчета.
Върху все още мекото тесто с коледни печати, отпечатахме еленчета и къщички. Играчките с клончета са направени лесно, върху тестото сложихме клонки от туя и аз минах с точилката върху клонките, получиха се симпатични мини дръвчета.

Преди сме правили играчки предимно с въздушно съхнеща глина, но със соленото тесто е по-безопасно да работим всички заедно с малкият Емил.




За украсата:


  • акрилна боя -синя и зелена
  • златни люспи
  • лепило Ц200
  • няколко четки с мек косъм
  • памучно парцалче
  • подложки за рисуване - за да не си оцапате масата



За 12ч.   играчките се изсушават във фурната на 50С ако имате сушилня за плодове може да я ползвате.
След това се заехме с оцветяването.

В предишната публикация ви показахме и черно белите ни играчки оцветени с маркери.
Ето идеята тук. 
Една част от играчките намазахме с лепило Ц200 за да не пускат брашно и ги оставихме да изсъхнат. След това  малка част от предната част от предната част отново намазахме с лепило Ц200 и още мокра частта я покрихме с златни люспи за декупаж. Нашите златни люспички бяха начупени, но се продават и златни листа и може директно да ползвате тях. Нанасят се леко с четка и излишното се отстранява с друга суха четка.

Сините играчки с клонки, еленчета и къщички са оцветени с акрилна боя.
Силно количество боя се нанася в самите печати на играчката, после внимателно боята се изтрива така с памучният парцал, че само в печата да остане боя, а цвета леко да се разнесе по другата част на играчката, но да е само загатнат.
Мием често парцалчето за да може да попипва добре излишната боя. Синкавозеленият цвят е комбинация от зелена и синя боя сложени в различни краища на печата на играчката.

Боята бързо попива и съхне още същата вечер след като оцветихме играчките, решихме че тези с клончета ще доукрасим със златни люспи и нанесохме няколко капчици Ц200 само върху клончета получиха се много приятни,  златистозелени клонки.

Златните играчки ползвахме за украса на домашните ни свещи с клонки. Очаквайте в следващите дни подробно описание как да си направим лесни и красиви свещички в чашки.


Поздрав от нас.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Добре дошли, по тихите пътеки към нашата градина. Всяко ваше посещение е повече от гостуване. Всеки ваш коментар е поздрав. Останете, разгледайте и се почуствайте като у дома... Защото всеки ден е вълшебство, и съм щастлива да го споделя точно сега, точно с вас.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...