19 октомври 2011

Есенен венец в два цвята



Сутрин падат мъгли, и коминочистачите вече минаха. Отдавана пушат комичетата над червените покривчета. Руменея шипки, шаренеят гергини.
Брезите ронят ситни листа.

 Като че ли знаем тази история всяка есен се повтаря с цветната си точност и яснота. Но всеки ден, носи и късче сиво небе по-сиво и студено от оловно сърце.

Обичам есенните цветове със своята сила и нетрайност... фойерверк от топлина преди да се разтече и избледнее в негатива на зимата.

Вече правих есеннен венец, но го подарих на мама. Имах още два брезови корпуса и ми се искаше да ги използвам, защото са от миналата есен.

Единия венец е отново подарък за нашата съседка по врата. Това е една възрастна жена която винаги се радва да идването на всеки нов сезон.





 Много е лесно да си спретнете подобен, стига да имате цветни парцалчета и шевна машина. Листенцата първо се ушити като форма и жилки върху плата после са изрязани.
Кръгчетата са три едно върху друго, от старо трико са и са предварително изрязани и сложени едно върху друго и тогава са съшити.

Накрая всичко е залепено с топъл силикон като кръгчетата са  прегънати на две и после на още две за да се получи ефект на цветенце фунийка.



Втория венец е за нашата врата, и е олицетворение на обичта ми към гергините.




Направата му е също много лесна и отнема не повече от десет минути. Нужни са стари трикотажни дрехи в есенни цветове. 
Наразват се ленти с дължина 20см. и широчина 5см. Лентите се прегъват на две с лицето на вътре и след това се реже многократно и напречно в линията на гънката. 

След това лентичката се навива и в мястото на навиване се запя за да държи. Получват се рошави цветчета, в големината им може да варирате в зависимост от дължината на лентата. Колкото по-дълга толкова по големи и обратно. 




 По-меките материи правят по-рошави цветчета.


Оцветете деня си в багрите на шарената есен. 


5 коментара:

  1. Отново поздравления за венците!Миналата есен правих с листата,но върху венец от картон...така,с истинските клони ,е по-обемно и красиво!Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Супер, аз много харесах първия :)Идеята с платнените цветя и листа е страхотна :)
    А, за картинката - не съм я рисувала аз, беше от едно предизвикателство, ако искаш пиши ми ще ти я пратя :)
    Успех!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря момичета... мило ми, че навестявате мъничката ми градината...

    Беаркис, когато при нас започнат да слизат ветровете от високото, и брезите нощем скърцат... сутрин аз минавам под тях и събирам откършените клончета. Не трябват много, пет, шест стигат особено ако са дълги и тънки. Може би наблизо имаш някоя бреза, и може да си извиеш един... с после още един и още един... за всеки сезон.

    Мила, ние рядко нещо купуваме за да направим каквото и да е от ежедневните ни проекти така ги нарича Верето.... Та понякога се чудя как от нищо става нещо все пак, добре че имаме стари детски дрешки, рокли в различни цветове та ножицата има какво да захапе. Обожавам да виждам потенциала на старите неща... и се опитвам да уча децата да виждат идеята в предмета.

    Дано успея някак да ги докосна, защото живеем в препълнен, ужасно натъпкан свят, и постоянно купуваме и изхвърляме... и пак така... а мястото е малко.

    Децата се научават да тъпчат опаковките, да мачкат хартията, да чупят и изкривят нещата, да не ценят нищо, а по-късно и никой. Всичко се заменя с ново, а това е страшно и време за промяна.

    Отивам с момичетата на тавана, ние живеем в стара къща от преди повече от петдесет години и имаме огромен интересен таван и там търсим идеята и материята. Стана голямо писане и отклонение, но някак ми се искаше да споделя какво седи в началото на нещата. Лек ден от мен.

    ОтговорИзтриване
  4. много са хубави

    ОтговорИзтриване
  5. Прекрасни венци! Прекрасно настроение!
    При мен е тъжно и дъждовно, а красотата, която ти сподели ми върна пламъчето и мерака да направя и аз нещо цветно! Благодаря ти! Прегръщам те силно!

    ОтговорИзтриване

Добре дошли, по тихите пътеки към нашата градина. Всяко ваше посещение е повече от гостуване. Всеки ваш коментар е поздрав. Останете, разгледайте и се почуствайте като у дома... Защото всеки ден е вълшебство, и съм щастлива да го споделя точно сега, точно с вас.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...