25 ноември 2011

Фиби с перлички, или как сами да направим бижу за коса

     Днешния ден е мъглив. А това за мен означа, че двойно повече се нуждая от нещо цветно и красиво.


  Тези фибички са част от дребните подаръци за децата. Има опасност да се паднат на момче, но все пак се надявам, сестрички, майки и братовчедки да не ги оставят в скрина самотни, а да ги харесват и носят.




Необходимите материали за Шаренийките ( любимия израз на Верето)  са:


Тънка телчица - 0.3 мм
Перлички, мъниста в весели цветове.
Обикновени фибички.
Клещи за рязане, ако нямате стига някоя стара ножица.


Не уточнявам брой перли и метри тел общо, защото за направата на една е нужно много малко, а за направата на всички по-горе е нужна почти цяла макара тел. Всичко зависи от вашето желание.
От телчицата се отрязва 25-30см и перличката се нанизва, като се поставя приблизително в средата.
Двата края на телта влизат в ушецето на фибата едния от ляво, а другия от дясно като по средата се кръстосват.
Кръстосаното място се стяга и така перличката се прикрепя към върха на фибата.
Десния край на телчето отново се промушва надясно през мънистото, а след него минава и левия край в обратна посока.
Когато и двата край са преминали, стягаме хубаво и пак вкарваме телчето в ушенцето на фибата.
Единия край е все още вътре в ушенцето, а другия се намотава около фибичката. Плътно до ръба на перлата и силно се стяга. Важно е стегната намотката защото тя държи перличката неподвижно.
След като омотаем единия край, същото правим и с другия, в другата посока. Края подпъхване под някоя намотка и притискаме с клещички да не личи.
Ако телчето ви по дебело от 0.3мм няма да има нужда от второто преминаване през мънистото. Стига веднъж в началото.  Аз го направих два пъти защото се страхувам, че може бързо да се скъса при употреба.
     Времето за направата една фибичка е няколко минутки, стават бързо и са много симпатични. При добре подбран цвят мисля, че могат да бъдат много нежен завършек на цялостния тоалет.
   Това е мили приятели. Малко, но от сърце. Утре ще ви разкажа историята на последните подаръчета. И след това заедно ще се втурнем в предколедните приготовления. Останете с нас, и се усмихнете защото макар и мъгливо ние сме близо до дъгата и всичко е далече по цветно.




Поздрави.    







3 коментара:

  1. Иве много хубаво си ги замислила тези фибички!И със сигурност децата ще ги харесат много!моята дъщеря сега е подстригана много късички,но мисля ,че за бритончето ще и направя точно такава фибичка!Виждам и при нас стана по-цветно-мисля ,че пренесе малко дъга и у дома:).Поздрави на момичетата!

    ОтговорИзтриване
  2. Цветно настроение от слънчевия ден у нас, ти желая ,а фибите-мечта за всяка принцеска!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Момичета радвам се минавате, и ви става по цветно това е целта. Многооооо обичам момиченца - принцеси и чорлави сополанки, с къси и дълги коси, с щърбави зъбчета и прекрасни истински усмивки. Прегръдки за милите слова.

    ОтговорИзтриване

Добре дошли, по тихите пътеки към нашата градина. Всяко ваше посещение е повече от гостуване. Всеки ваш коментар е поздрав. Останете, разгледайте и се почуствайте като у дома... Защото всеки ден е вълшебство, и съм щастлива да го споделя точно сега, точно с вас.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...