02 декември 2011

Снежна магия в буркан - домашна изработка

    Привет второ декемврийски. 
Спокойно седнете и си завийте краката с одеяло, сипете си чаша чай с мед и лимон и се загледайте на вън, защото вали. Тихичко и кротичко се носи снежинка след снежинка. Цяла фурия танцьорки, мънички и напълно съвършени. Вали обаче и вътре под кръглото небе където са се гушнали елхички, снежни човечета и сърнички. 


Точно като в Лапландия. Обещах ви адрес, и ето го и него.  


Santa Claus
Arctic Circle
96930 Rovaniemi
Finland 

   А нашето писмо(от вчера) е такова, писа го Верето и от името на Даринчето. 


   С малко взиране може да се прочете. Милото ми дете още обръща буквите, по-точно И-тата. Ш-тата пък са на долу с главата, но като цяло добре се справя, за 4,5 години. И ако не броим шаблоните, (  преди да ги напише каза, че са ОЧЕРТАВАЧКИ, и ние я попитахме да не би да са шаблони, та така ги написа после в писмото) който се оказват особено странни, мисля, че добрия Дядо Коледа ще изпълни почти всички малки желания. Всъщност за момичетата те са изключително големи.

Но да върна на снежните човеци. Децата видяха прекрасни цветни глобуси в един магазин още преди месец, и аз им обещах да опитам да измисля нещо. 

 Порових малко под кодовото име:  Snow Globe и в You tube, ми се отвориха  много клипчета с точната процедура. 


Трябват ви: 
Вода - дестилирана, но нашата просто я преварих. 
Глицерин - може да сложите минерално детско олио за мазане.
Фигурки.
Бързо залепващо водонеразтворимо лепило. 
Буркан.
Брокат на прах. 



В нашия буркан сложихме топченца силикагел (от ония дето ги има в малки бели пликчета като си купите обувки), защото искахме да има и нещо дрънчащо вътре. За същата служба може да се сложат и мъниста.
Момичетата напускаха силикагела в буркана. А в него вече има брокат, вода и 1/8 глицерин. Дари е малко далече от него, защото беше на два пъти готова да го бутне. 

На вътрешната страна на капачката на буркана, залепих снежното човече и борчето. Човечето го повдигнах на една капачка от минерална вода за да е по-високо. 
След това завих капачката и готово. Резбата е много силна и нямаше проблем, към това силикагела падайки долу, добре прикри зелената капачка на която е залепено снежното човечето. 

За разкош на бурканчето вързах една червена панделка. После ви е ясно какво стана, за малко не стана бой за домашното глобусче. А като казах на майка, че е имало препирни, тя ме пита защо не съм направила два щом ставали така лесно :) 

Голямо друсане падна... просто е страхотно да видиш децата, как вярват в такива работи.
И не само вярват, а просто засияват от малките неща.
   Това по повод подаръците, определено не е нужно много за да е щастливо едно дребосъче. Ето Верето, за рождения си ден( през април) си пожела един единствен подарък от тати. И това бяха живи нарциси в саксия. Когато ги получи разбра, че дори са мини нарциси и беше на седмото небе. Сега луковичките спят в градината. 
Дайте на децата си нещо важно, нещо което не е от пластмаса, няма как да видят в близкия магазин за детски играчки. Нещо което е чудо за тях. Нещо неочаквано и прекрасно. 

Един ден, така ще им е лесно да даряват магията, да виждат магията и да я завещаят на своите деца.

 Можех да купя глобусчетата, никак не бяха скъпи, дори можех да купя два... но нямаше да ги има този разказ, нито тези снимки, нито шумящия силикагел в буркана. 
Когато избирате подаръци спомнете си и дайте любов и топлина.


Толкова за днес от Страната отвъд дъгата.
Поздрави от мен и момичетата. 






17 коментара:

  1. Няма нищо по-прекрасно от това да видиш щастливо грейналите детски очичички. И наистина толкова мъничко им трябва, за да им донесеш радост, но винаги с много, много любов...
    Прекрасен разказ, прекрасни снимки,прекрасно глобусче, защото всичко е любов, топлина и светлина...
    Бъдете здрави и щастливи в света от вълшебства, който създвате за и със своите ангелчета!

    ОтговорИзтриване
  2. Пак сте творили чудеса и това е прекрасно!
    Дай ми адреса си, ще пратя и моите сладури у вас:)

    ОтговорИзтриване
  3. Много ми е уютно при вас ............

    ОтговорИзтриване
  4. :-)))Случайно попаднах тук и ме просълзихте с тия искрящи от възхита детски очички.Колко е хубаво децата ни да ни напомнят за чистотата...във всичко!Да са ви здрави и да продължават да ви учат все така!А,изработката на вълшебството е чудесно :-))
    Мария

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотна идея за студен зимен ден, благодарим ти !

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотна идея :) Като бях дете правихме такива красоти с леля и се забавлявахме много! Благодаря, че ме върнахте в детството ми :)

    ОтговорИзтриване
  7. разплакахте ме от умиление!!!БРАВО НА ВАС:)

    ОтговорИзтриване
  8. Извинявам се за въпроса, но не съм запозната, дали става със силиконово горещо лепило или Ц200. Благодаря

    ОтговорИзтриване
  9. Явно конкурирате работилницата на дядо Коледа в правенето на подаръци :) Има ли някаква тайна при затварянето на бруканчето,защото преди време като правих опит да направя такова преспапие в един момент всичко протече.Лепиш ли го или просто на мен не ми се е получило?

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря ми всички прекрасни отзиви. За лепилото, ползвахме само моментно за залепване на нещата вътре, но скъпичко, преди това пробвах с тези евтините, и борченцето не държеше. Вътре не съм слагала горещ силикон, нито с нещо съм лепила капачката, но тя е пластмасова и е висока към 2см. с голяма резба и супер добре се затвори. Из линковете които прегледах преди да направим бурканчето, всички бяха с метални капачки и ги лепяха за бъркана с моментно лепило- Канокулит. Но аз реших да не го лепя защото все пак борчето беше живо и след време трябваше да отворя бурканчето. Това е... Още веднъж много много благодаря за сърдечното ви отношение. Поздрави във всички цветове. Ива.

    ОтговорИзтриване
  11. Страхотно! Много емоция и положителен заряд носи вашият разказ! Дечицата са очарователни и са късметлийки с мама като вас!
    Весели и магически празници!

    ОтговорИзтриване
  12. mnogo sa interesni i stawat za izlovba

    ОтговорИзтриване
  13. Иве, благодаря за страхотната идея!
    Забавлявахме се с децата, направихме няколко и ги продадохме на благотворителния базар в училището на Ида - предизвикаха фурор!!! :-)
    Мими, Ида и мама ara75!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ара, така ме изненада... много интересно е станало, браво за вас.

      Изтриване
  14. Страхотна идея
















    Страхотна идея! Благодаря!



























    ОтговорИзтриване

Добре дошли, по тихите пътеки към нашата градина. Всяко ваше посещение е повече от гостуване. Всеки ваш коментар е поздрав. Останете, разгледайте и се почуствайте като у дома... Защото всеки ден е вълшебство, и съм щастлива да го споделя точно сега, точно с вас.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...