08 януари 2012

Рожден - денни неща

  Когато дойде януари ние с Дари имаме Ден Ден. Малкото Даринче, обаче вече не е толкова малко да не разбира смисъла на празника защото навърши точно две, а аз вече не съм толкова голяма та да се оплаквам, че съм на тридесет и две. И естествено когато има Ден Ден не може да мине без торта.
   Веднага се размечтавам за шарени маслени розички от сладкарницата на моето детство.
Едни такива  с крещящо розово и много чудесно пухкави.
Даренцето затова получи своето крещящо розово и малката Нина. Ние и казахме, че това е балерина, а тя в умението си да съкращава много сладко думичките нарече момичецето Нина.




































Тортата не я облизах в захарно покритие защото беше за деца и не исках да е прекалено сладка и тежка. Измазана е само с извара, сирене Филаделфия и сметана.От вътре е вита торта  с какови и ванилови блатове  и слепена крем от извара и сметана и пресни малинки.

Ако още не сте чували за вита торта идете на гости при една вълшебница Димитрана.
Аз ползвам и нейната рецепта за домашен фондан, с малки изменения, вместо глицерин слагам мъничко олио, а вместо глюкоза слагам мед.

Това е техническата част. Рецепта няма да пиша само ще ви кажа, че правя блатовете от четири яйца, от девет супени лъжици пудра и девет супени лъжици брашно и щипка бакпулвер. От такъв блат може да си завиете руло, и да си го намажете със сладко или сметана. Обичам лесни рецепти и променям вкусовете с какао, ванилия или лимонена кора.


  Моя двоен празник мина под сянката на Ден Ден Дари, и по-всичко личи, че в следващите десет години ще е същото. Все пак с майките се случва точно така. Почти не празнуват своите рождени дни, а това не ме натъжа, даже ме радва. Защото също като всички ония майки които отново един ден ще имат своя празник, чакам децата да станат достатъчно големи да разберат смисъла на семейство. Ето това е за днес.
Шарен и цветен в чудесно розово от мен.





6 коментара:

  1. Честити ти ви рождени дни!
    Бъдете все така усмихнати, действени и идейни!
    Ще кажа сами, че тортата ми взе ума!
    Прекрасна, нежна и невероятно красива!
    Сега ще те помоля да напишеш твоят вариант на домашния фондан, защото аз също нямам глицерин и глюкоза. Като гледам какво си направила, направо ми се прииска и аз да майсторя нещо с фондан:)

    ОтговорИзтриване
  2. Иве, отдавна се каня, ама вече ще те помоля:)
    Махни английските букви при коментарите, защото обичам да влизам при тебе, но така се затруднявам и забавям :)

    ОтговорИзтриване
  3. Честит двоен празник,
    сърдечни пожелания за здраве и късмет, много радост и щастие!
    Прекрасна торта -
    красива, нежна и оригинална, балерината е впечатляваща - чудесен синхрон с чаровната Дари!
    Много хубави и усмихнати дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  4. Честити ви рождени дни и на двете с Дари!От сърце ви желая здраве, щастие и много усмивки!
    Тората е невероятна просто!
    балерината е повече от впечатляваща- една такава топла и усмихната..- също като Дари.
    Весел празник е било..

    ОтговорИзтриване
  5. Честит Ден-Ден и на двете прекрасни дами! Пожелавам ви да сте все така лъчезарни и да имате много поводи за усмивки и радост! А балеринката на тортата е прекрасна - много нежна и изящна! Поздрави и прегръдки от снежна София!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря момичета, много сте мили.

    ОтговорИзтриване

Добре дошли, по тихите пътеки към нашата градина. Всяко ваше посещение е повече от гостуване. Всеки ваш коментар е поздрав. Останете, разгледайте и се почуствайте като у дома... Защото всеки ден е вълшебство, и съм щастлива да го споделя точно сега, точно с вас.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...