12 ноември 2012

Нарисувай чинийката, нарисувай чашката

                                                                 Добро утро. 
    Дойде време да ви покажа нещо което чака в черновите вече няколко месеца. Не защото не ми хареса, но някак не пасваше на есенното ни настроение. Сега обаче, започваме да правим малки проекти с които да зарадваме околните. И дойде точното време да нарисуваме чашка и чиния за хората които обичаме. 
   Момичетата получиха от тати един малък подарък през август. И след седмица вече бяха направили своите оригинални съдове. След няколко дни аз украсих със заврънкулки чашката която миналата година боядисах с черна боя

  У дома имаме много бели чинии, но момичетата получиха само две. Идеята ни беше след време да получат още две, и след още време още две... Върху всяка от новите разбира се ще се види нещо съвсем различно. Така докато у дома не остане една бяла чиния и чаша. 
   

   Може да ме помислите за луда. Но аз наистина харесвам рисунките на децата, и не само на моите деца. Винаги когато мога да се порадвам на детското творчество го правя с отворено сърце и истинско възхищение към желанието, красота, невинността която то излъчва. 
Моя съпруг надписа чинийките с година за да е ясно, от кой артистичен период са и така те бяха  готови за печене.

Но преди това моля вижте нужните материали, а те са :

Чиния, чаша от порцелан, може и стъклени... 
Маркери за порцелан... те стават и за стъкло. 
Можехме да купим класическо черно... но не мислите ли, че то е малко скучно.
Оставих децата да си драскат точно това което си решат.
Дари ни нарисува балони.
Верето кръгчетата от сметалото, и плюсовете и така да сме броели и смятали докато ядем. Ах... колко идеи. Математиката напоследък много я занимава и тя сутрин решава малки задачи още по пижама докато дойде време да тръгне на градина.

Когато рисунките бяха готови. Оставихме маркера да изсъхне за 24 часа.
В указанието на маркерите имаше и малко пояснение какво да се направи преди да се рисува. Маркера е с бял и чист писец. Преди да почнем да го ползваме го разклащаме и няколко пъти леко натискаме писеца в твърда повърхност. Така той се напоява от мастилото. Самото мастило е течно и ако нещо не ви хареса може да го измиете с хладка вода. Рисунките обаче са много трайни когато изсъхнат.
На последно място е печено на готовата чиния или чаша. Аз не загрях фурната предварително, а сложих чиниите и просто почаках докато стане на 160 С. Но понеже рисувах чашата няколко дни след това, нея сложих на загрята фурна и нямаше никаква разлика. Пекох 15 минути.
След като изстинаха чиниите ги измих, и ги оставих за ползване.

Идват коледните празници и ако още не сте измислили оригинален подарък. Мисля, че това се влиза в графата  много неповторими.
Прекрасен понеделник ви желая, от тази страна на дъгата където обичаме интересните неща и харесваме да се забавляваме колкото се може повече.



1 коментар:

  1. Иве, много хубава идея! Не мога да не се възхитя на детското въображение - греят цветя, балони, математика :) Сърдечни поздрави и съм сигурна, че всеки обяд е по-вкусен в тези чинийки!

    ОтговорИзтриване

Добре дошли, по тихите пътеки към нашата градина. Всяко ваше посещение е повече от гостуване. Всеки ваш коментар е поздрав. Останете, разгледайте и се почуствайте като у дома... Защото всеки ден е вълшебство, и съм щастлива да го споделя точно сега, точно с вас.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...