27 ноември 2012

На какво ухае зимата


Привет от мен.
Тези дни с децата започнахме да вадим зимните нещица.
Едно по едно, първо две малки звънчета, а после белите меки шапки от вълна.
В хола ни се нанесоха цяла купчина мокри шишарки и след ден от топлината разпериха бодливите си ръчички.
Толкова са смешни тези малки момичета, като че Коледа е утре. Очичките им засияват само като леко повдигна капачето на една от ония кутии в които миналата година прибрахме домашната си Коледа.

Ах, защо и аз не мога да съм дете. Преди лягане да ме завиват в бели пухени завивки и да сънувам небе покрито със среброноги звездици.



Много обичам да чета на децата си приказки. Сега идва времето когато наистина са им нужни много специални приказни. От ония дето да им донесат светлинка и уют.

 С днешната публикация ще отворя една нов етикет  в Страната отвъд дъгата - Любими книжки за деца.



Kато всички други деца и моите обожават картинките, обичат интересните истории това много ги привързва към книгите и четенето. Ето как ми дойде на ум да ви покажа нашите любими български книжки. След време и любимите ни чешки, защото те също чудесни и може пък все някои тукашен автор да е издаван в България.


И понеже сме на коледна вълна днес ще започна с  На какво ухае зимата “
Автор е  Мая Дългъчева която е един от най-забележителните автори пишещи в рими за деца.
Прекрасните илюстрации са дело на  Кристина Йовчева .


Купихме си книжката лятото докато бяхме на Сандански. Беше единствена бройка в книжарницата. Помолихме продавачката да потърси още книжки с приказки в рими. Тя ни обеща, че ще направи всичко възможно.  Цялото време в горещия Сандански ние си имахме малко късче зима.  Сега децата вече знаят стихчетата,  но най-харесват:





НА КАКВО УХАЕ ЗИМАТА 

Зимата ухае на снежинки 
и златисти бабини милинки,
рано сутрин - на игра голяма, 
вечер пък - на приказки до мама.


Мая Дългъчева 




 У дома днес печем кифлички сърца и тази мъничка строфичка заблестя в най-приятната, и мила топлина на домашно спокойствие.  Прекрасен ден ви желая, бъдете усмихнати и вярвайте в зимните чудеса.


10 коментара:

  1. Много настроение и уютима във вашия дом,неведнъж съм го казвала и пак ще е така!Поздрави и правете кифлички,много апетитно изглеждат:)))!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бисе, хайде сръчке и ти една плетена Коледа. Гледам че още си на есенна вълна, чудя се какви зимни изненади си ни подготвила. Поздрави, жалко че си далече иначе каня на кифлички, и без това са една кошница. Само червената шапка ни липсва иначе и гора си имаме за разходка.

      Изтриване
  2. Познавам Мая, а дъщеря ми изпя много нейни песни:)Прекрасна седмица и на вас!

    ОтговорИзтриване
  3. Иве,когато ви посещавам виртуално винаги се чувствам като в приказка.Потъвам във вашата приказна страна и не ми се иска да си тръгвам.Преди няколко години докато чеях на децата/сега го правя много по-рядко/ние също обичахме приказките в рими.Надявам се да има мнооого публикации с този етикет.А плетените снежинки на една кука са страхотни.Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, много ме ласкаеш с тези мили комплименти. Аз обичам поезия, мога да се надявам, че и децата ще я харесват. Приказките в рими са чудесно разнообразие което подслажда идеята вълшебна история. Децата много се впечатляват от оригиналните неща, като че класиката ги залива от всички страни. Дисни на филмчета на дрехи, пепеляшки от всяка витрина, Снежанка кукла барби, и ето ти изведнъж една приказка за влюбено лисиче. След първия прочит три ден подред искаха пак да я прочета и пак... Затова да вярваме в нашите чудесни писатели е добра и красива кауза. Ето приказката- http://liternet.bg/publish/mdylgycheva/detski/kak-lisicheto-se-vliubi.htm

      Изтриване
  4. Винаги успяваш да създадеш приказен свят за децата! А за книжките ще си водя бележки заради внуците, че малко не съм в час с по-съвременните детски автори :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Dobrý večer!
      Chci se vám zeptat...
      Книжката изглежда прекрасно. На мен лично ще ми бъде интересно да видя и чешките.
      Работя с дечица и плюс това уча бохемистика в университета и съвсем скоро ще заминавам за Чехия. Не знам дали е удобно да попитам вие в кой край сте и как е животът там? : )
      От доста време следя блога и е страхотно, че учите децата на творческо мислене, те доста се забавляват - най-хубавото в цялата история!
      Желая хубава вечер

      Изтриване
    2. Ahoj. Srdečně zdravím z Krakonoše. Привет сега по нашенски. Живеем в окрес Храдецкралове в подкраконоших... оле как звучи написано на български. С времето което съм тук съм свикнала на всички радости и несгоди на това да живееш в Чехия. Харесвам мястото където живея, то вече е наш дом. Да избереш да живееш извън родината има своите добри и лоши страни, едно е сигурно този факт завинаги те променя.

      Ще сложа любимите ни книги на чешки... не всички са от чешки автори, но пък цялостното оформление, идеята и направата е чудесна и само от тукашните издатели.

      Иначе още сега мога да ви кажа една моя любима книга, може би се досещате - Babička от Božena Němcová, мъничко само чакам момичета да пораснат за да я прочетем заедно на глас.

      Изтриване
  5. Много харесвам бабите да са информирани за предпочитанията на децата ми, мисля че всяка майка би оценила една такава баба. Благодаря, че следиш нашата страница, и че така сърдечно ни пишеш. Поздрави bairozan.

    ОтговорИзтриване

Добре дошли, по тихите пътеки към нашата градина. Всяко ваше посещение е повече от гостуване. Всеки ваш коментар е поздрав. Останете, разгледайте и се почуствайте като у дома... Защото всеки ден е вълшебство, и съм щастлива да го споделя точно сега, точно с вас.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...