20 декември 2012

Чешки коледни меденки


Привет от нас, ще бъдем кратки днес, защото имаме много много предпразнички задачи. Днес има празничен базар в училището и градината на Верето и там винаги има много интересни неща изработени от децата.

 Та, искам да ви споделим едни от любимите си меденки.
Рецептата я имам от една приятелка още от времето в което дойдох да живея в Чехия.
Правила съм я много пъти, и честно казано ми харесва много, но излиза че никога не съм пробвала друга.

Пернички - коледни канелени сладки с мед


500 гр. брашно
150 - 200гр. захар ( може да сложите пудра или кафява захар)
100 гр. масло
2 яйца
150 гр. мед
4с.л. канела
1ч.л. сода за хляб
четири карамфила
две зрънца бахар

Бахара и карамфила се смачкват в хаванче, докато станат на малки трошички.

Тестото се омесва и трябва да е меко и лепкаво. Оставя се в хладилник за 24ч. за да поеме аромата на подправките.

На другия ден се разточва на кора дебела към половен сънтиметър и се изрязват с формички сладките. Верето направи тридесетина топчета. Те се опекоха чудесно и останаха леко мекички.
Всичко пека в средна фурна до 170С  докато леко потъмнеят бисквитите, но по-скоро да се изсушат.

Сладките може да се украсят с глазура от 200 гр. пудра смесена с 1 белтък и сока от 1/2 лимон. Ако глазурата е много мека се добави още пудра за да е толкова гъста колкото да лесно с нея да се рисува върху бисквитата. Обикновено украсявам само няколко от сладките. Другите остават така, защото децата ги харесват без нея. Дари когато беше малка сваляше бялото и ядеше само меденката.

За да омекнат меденките ги слагам в една стъклена купа, а вътре при тях поставям разрязана на четири ябълка. Така след два до три дни ставам приятно меки... разбира се стават ако мога да ги опазя до тогава. Напоследък е почти невъзможно. :)

Усмихнат ден от нас.


16 коментара:

  1. Иве, аз тази година съвсем не стигнах до меденките преди Коледа и съм планувала да се пробвам между двата празника на направя малко и сега си събирам рецепти, защото искам да опитам нещо ново :) Заинтригуваме с този бахар :) Не съм опитвала до сега.
    Весело празнуване на вас и много усмивки и хубави емоции да има за цялото семейство!

    ОтговорИзтриване
  2. Габи ето, че намерих неточност... бахара и карамфила се смачкават в хаванче. Не лошо, ако се спреш има много приятен вкус. Поздрави.

    ОтговорИзтриване
  3. Здравей Ива, чуднички сладки и аз ги обичам. Имаш хубави формички за изрязване, аз не можах да си намеря и имам само звездички. А и ти имаш добри помощници:)
    Пожелавам ти весели празници и само хубави моменти...
    Поздрави и прегръдки от мен.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Нелче, звездички е чудесно повече от класика. Ако зависеше от мен само звездички щях да режа... Весели празници.

      Изтриване
  4. snimkite sa mnogo hubavi! ne sam stignala do medenkite oshte, no me vdahnoviha... veseli praznizi

    Maria

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добре дошла Мария. Снимките не са нищо особено, но вечното бързане води до това... особено когато има гладни за бисквити деца. Прекрасна и вдъхновяваща Коледа.

      Изтриване
  5. И аз ще пробвам твоята рецепта.Решила съм всяка година освен тези ,които си знам и традиционно правя за Коледа,да добавям и по-една нова.Дори и малка разновидност да има - трябва да се изпробва!
    И моята дъщеря разваля декорацията,но тя пък изяжда нея ,а оставя сладките :)
    Весели празници и поздрави на малките помошнички!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи, пробвай няма да съжаляваш. Аз докато печеш мина пощальона ни той, е едно мило момче и вика... О какво така мирише тук... Пернички нали... Аз се подписах и си взех пратката, и като внесох колета, си викам леле каква съм заспа... и беж след него и му отнесох една шепа топли сладки. А той така се зарадва като дете беше и най-много на това, че са още топли... Та така Весели празници от мен.

      Изтриване
  6. Да, и аз си записвам рецептата. И без глазура изглеждат страхотно!
    Весели Коледни празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря... не очаквах така голям отглас от тази рецепта... все пак меденки и нета има много, надявам се да ви хареса.

      Изтриване
  7. Много са сладурски:) Приличат на нашите. Иве, дай един глас тук- за моите рисувани меденки на елха.
    Traiana Kajrakova
    Подкрепете проекта на СОУ"Железник" с украсена с ръчнорисувани меденки и бонбони елха, която отива в дом за сираци, които ще ги хапнат.
    Харесайте страницата и гласувайте за Железник!
    Благодарим Ви предварително!
    здр
    дай един глас за железник
    ...
    http://www.facebook.com/galleriasz?sk=app_311586192275254&app_data

    ОтговорИзтриване
  8. Ивке, и аз благодаря за рецептата. Внеделя, ако не пътуваме, ще си направим такива пернички ( на руски са прянички :) ). Тате ни зарадва тази година с две елхи, ще украсим втората не само с кончета:)(сега сме на вълан кончета и кроим, шием, кроим шием с Вова....:))), а и с пернички:).
    От нас весела Коледа! И много целувки за сръчните ръчички!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Aленче, аз чак сега разбирам, че ти стоиш за блога на Ромашка. Каква съм неориентирана само, нямам думи. Ах милички, пратете много поздрави на тати, че е донесъл тези чудесни елхи. Моля те Аненце, пуснете някоя снимчица после да видя момчетата... от толкова време не сме се засичали.

      Изтриване
  9. Your blog is delightful :)
    Merry Christmas
    Your blogging sister, Connie :)

    ОтговорИзтриване

Добре дошли, по тихите пътеки към нашата градина. Всяко ваше посещение е повече от гостуване. Всеки ваш коментар е поздрав. Останете, разгледайте и се почуствайте като у дома... Защото всеки ден е вълшебство, и съм щастлива да го споделя точно сега, точно с вас.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...