02 януари 2013

Калъфи от плат - инструкции и линкове към уроци

   Привет и Честита Нова Година, скъпи приятели. От много време се приготвям да споделя с вас няколко идеи, снимките дори са от лятото. 

   Не зная дали сте привърженици на електронните книги. Много хора, не ги харесват. В нашия случай извън родината това е въпрос на необходимост.

В рекламите на различните производители ще видите какви ли не лозунги, за преимуществата на този тип устройства, ще видите дори, че електроните книги всъщност опазват природата. Малко ми е съмнително това, но в едно съм абсолютно сигурна, че четачките имат един голям плюс. В избора на книги, учебници, списания и текстови документи които можете непрекъснато да носите със себе си, и да ползвате навсякъде и по всяко време.  

  А когато се сдобили с нещо такова следпразнично изкача първия и важен момент.  Как да опазим екранчето докато носим електронната книга  с нас. Всъщност това може да се каже и за всяка обикновена, но обичана книга.
Преди време попаднах на едно местене в което бяха събрани много различни инструкции как да си направим у дома свой оригинален калъф за четачка.

Също така няма пропусна да ви пусна и чудесното обяснение как да си направим калъф от плат за любимите ни книги.

Пиша всичко това защото когато уших калъфчето за своята електронна книга, всъщност не снимах процеса.
Сега ми се наложи да ушия друг вид калъф, и то не само един и се опирах малко да систематизирам нещата. 

И така...

Двата калъфа на четачката която правих бяха напълно различни, макар платовете им са да  са еднакви.  От вътрешната страна е много мек полар, а от външната еластичен дънков плат. 
Единия калъф се искаше да лесен за ползване, по скоро за носене и пазене. Мъжки тип, мек джоб без финтифлюшки. 
На него почти няма да се спирам защото стига само да премерите устройство си и да  прибавите милиметър, два за свобода и да ушиете тази мека торбичка.
Ако все пак, ако имате нужда от помощник погледнете това: 



На втория калъф ще се спра малко по-подробно защото макар, че има чудесна инструкция как да се ушие този плик за писмо от плат. То в моя случай материята не позволяваше това да стане. И по-точно поларът с дебелината си определи начина на изпълнение.

За шаблон на размерите ползвам самата четачка.
Във всички посоки оставам по 0.5мм свобода и тогава определям размерите на калъфа. Когато ших зеления калъф дори си направих шаблон от картон. И един такъв от пласмасовата част  папка (с твърд гръб)  за да придам твърдина на предния капак. На зеления калъф горното капачето служи за корица.

При тези двата дънкови калъфи няма нищо вмъкнато за усилване. 
Плата се крои двойно прегънат като се оставя от всички страни 1см резерва за шев. В горната част се прави триъгълник за прехлупване. 
В случая кроим по един и същ шаблон и дънковия плат и мекия поларен плат, като при последния резервата за шев е 0.5 см. 
Това се прави с цел след ушиването вътрешната част на калъфа да малко по-малка от външната и така лесно да влязат един в друг.

След скрояването прегъваме дънковия плат лице с лице и ушиваме страничните шевове. Долен шев няма защото там плата е кроен на сгъвка. 
Същото се прави и на полара. Като при него малко преди края на единия страничен шев си оставяме 3см. не зашито място за обръщане. При калъфа джоб това също го има. Всъщност всяка горна дреха с хастар е ушита по същия начин и винаги има някъде място през което е обърната. Може да видите това обикновено в ръкава на дреха от вътре на хастара.


Когато тези два странични шева са готови обръщаме двете писма лице с лице и ги сглобяваме до този този вид. 
Следва да прикачим двете писма едно за друго. Изминава се шев в по цялата горна линия. Този шев изглежда ето така.
И тук вече е момента на обръщането. През малкото отворче което съм оставила в полара. 
След като се обърне, този отвор се зашива на ръка. При дрехите това е с машинен шев, и прави лек ръб,  но тук не желая това да се вижда, още повече да се усеща. 
Следва гладене и след това малък украсителен шев в горната част. Докато изминавах украсителния шев, аз сложих дръжка на пликчето за писмо и то заприлича на красива дамска чантичка. Дръжката е дълга към 30см. и широка към 1см. Когато се скроява се пресмятат отново резерви за шевове, или в вид преди шиене тя е лента плат с дължина 32см  на  2см.

Когато и тази последена операция е готов може да се направи илик и да се пришие копче.

Много исках калъфчето да с нещо забележимо, защото братчето му е така семпличко. 
Затова спретнах това цвете то кръгчета. Изрязват се кръгове е различни размери и се шият от най-големия (от долу) към най-малкия ( от горе) докато се получи кръгло или полукръгло цвете. Моето е полукръг а второто синкаво копче е тичинка.  
Получи се чудесен контраст защото ползвах опакото на дънковия плат при цветето и дръжката. 

Сега като се върна  и прочета написаното всичко ми изглежда много объркано. Мисля обаче, че когато човек се захване нещо да майстори, нещата някак сами се подреждат и изясняват.
Така, че написаното не бих нарекла публикация как стъпка по стъпка сами да си направим калъф. Само се надявах да ви наведа на вашия начин, и да ви покажа какво съм открила аз докато шиех тези двата калъфа.

Прекрасен ден от мен.







16 коментара:

  1. Честита Нова Година!!!!да бъде ,за теб и семейството, пълна с всичко онова,което ти искаш!!!!Благодаря за хубавото уроче,скоро няма да чета по този начин,но калъфът е универсален и ще е от полза!Хубав ден и на вас!!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честита Нова Година, ах и аз си спомнях онова време с книжка на Джон Стайнбек под черешата. Ала сега, след толкова години отново мога да го чета на български, вярно не под черешата, но под брезите и боровете... усещането е много близко, затова макар и да обичам класическата книга, няма как дори да си купя в по добрия стар начин от пазара Славейков. Поздрави, и благодаря за искрения коментар.

      Изтриване
  2. Калъфът за електронната книга е страхотен, много ми хареса! Усмивки.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря... като ще нещо електронно поне да е облечено в оригинална дрешка.

      Изтриване
  3. Честита 2013-та!Чудесни са подвързиите, Иве! Пожелавам ви година, изпълнена с вдъхновение и реализирани проекти/желания/мечти!
    Сърдечни поздрави:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ЧНГ Иве, нека за теб да е също така успешна и препълнена с мечти и надежда. Поздрави.

      Изтриване
  4. Честита, успешна и усмихната!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ЧНГ и преблагодатна... какво стана в вашата коледна елхичка, Трянче...

      Изтриване
  5. Много креативно и красиво, Ива!
    Поздравления, честита и щастлива Новата 2013 -
    по добра, по-щедра и по-благодатна!
    Да я съпътстват здраве и любов, семейна топлина и уют, много успехи и сбъднати мечти, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Ди, ЧНГ и на теб, нека имаме големи мечти, и да всяка пречка да е само предизвикателство. Прегръдки.

      Изтриване
  6. Много ценна информация, благодаря. За Коледа трябваше да направя два подаръка - калъф за Kindle и калъф за книга, и не успях и с двата! Ще ги направя със закъснение. Успешна Нова Година!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Успех, с калъфите мисля, че всичко е въпрос на време и експериментиране, но също много важно ми се вижда избора на материя.

      Изтриване
  7. Точно навреме идва твоята публикация за мен.Аз определено все още се двоумя дали да не си поръчам готов с вградена лампичка, които мноооого ме дърпат или да си направя уникат-но без лампа.И сега докато да си поръчам готов ще взема да си спрена един.Много благодаря за урочетата!:)

    ОтговорИзтриване
  8. Снежи доколкото съм наясно, четенето на лед светлина не много полезно... така, че ако поровиш по въпроса, ще видиш за и против. Аз определено обаче, бих избрала без лампичка и без вградено лед осветление както е при последния модел КИНДЕЛ. Поздрави.

    ОтговорИзтриване

Добре дошли, по тихите пътеки към нашата градина. Всяко ваше посещение е повече от гостуване. Всеки ваш коментар е поздрав. Останете, разгледайте и се почуствайте като у дома... Защото всеки ден е вълшебство, и съм щастлива да го споделя точно сега, точно с вас.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...