Привет приятели, на вкусните, лесните и здравословните рецепти.
От както живея в Чехия се удивлявам на разнобразието супи, което местните хора готвят.
Ние живеем близо до планината Краконош и в миналото оскъдицата на продукти през зимата е допринесла за оформянето на много специфични рецепти в тази област.
Днешната супа е с хлебен квасек - жива хлебна заксваска.
За хлебната заскваска пиша с голямо удоволствие защото тя е знание от дедите ни.
Малко повече за закваската съм писала ТУК и ТУК
За супата ни е нужно за малка топчица закаваска която от вечерта накисваме в 400мл. вода и прибавяме към нея 250гр, пълнозърнесто фино, сляно ечемичено или житно брашно.
Правя това вечерта а на сутринта имам квасек за измесване на хляб или за супа.
- 400гр. квасек
- 4 броя яйца
- 2 глави лук
- шепа сушени гъби
- 3 литра вода
- 150гр. масло
- 1ч.л ким
- 5 броя картофа
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
Готовата от нощта закваска се разбива добре с половината от водата. Оставяме гъбите за 30мин. предварително да киснат в малко вода.
От другата половина вода, обелените и нарязани на кубчета картофи, солта, кимът и меките гъби( като за мусака) и се приготвя светъл бульон.
Когато картофките омекнат с бавно бъркане се добавя другата половина от водата с разбитата закваска. Супата се сгъстява бързо и само остава да преври, ако супата е по-гъста от очакваното може да се добави вода.
От другата половина вода, обелените и нарязани на кубчета картофи, солта, кимът и меките гъби( като за мусака) и се приготвя светъл бульон.
Когато картофките омекнат с бавно бъркане се добавя другата половина от водата с разбитата закваска. Супата се сгъстява бързо и само остава да преври, ако супата е по-гъста от очакваното може да се добави вода.
На тиганче с маслото се изпържва лукът, към него се слага разбитите, леко осолени яйца , но не се оставят дълго да се пържат, а само леко да се втвърдят.
Когато са готови яйцата и лукът добавяме към супата и разбъркваме.
За украса поръсваме с малко черен пипер.
Супичката става бързо и е много апетитна, а заради закваската е леко киселичка.
Аз сервирам с домашен, квасен, житен хляб с ким.
Прекрасен ден от мен.
Когато са готови яйцата и лукът добавяме към супата и разбъркваме.
За украса поръсваме с малко черен пипер.
Супичката става бързо и е много апетитна, а заради закваската е леко киселичка.
Аз сервирам с домашен, квасен, житен хляб с ким.
Прекрасен ден от мен.
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Добре дошли, по тихите пътеки към нашата градина. Всяко ваше посещение е повече от гостуване. Всеки ваш коментар е поздрав. Останете, разгледайте и се почуствайте като у дома... Защото всеки ден е вълшебство, и съм щастлива да го споделя точно сега, точно с вас.