28 февруари 2016

Пълнозърнест хляб със семена





Добър ден скъпи гости на цветното ни местенце, от години меся само със натурална закваска.

Пробвала съм какво ли не вече с нея и тя е така универсално и чудесно нещо.
За съхранение на закваската ползвам топче което правя всеки път от новият хляб.

Повече може да прочетете ТУК и ТУК. 


Има и още един друг начин - хлебни трошички.
Когато искам да не меся за дълго, към топчицата, която обикновено прибирам в хладилника добавям още брашно, обикновено фино, ръжено. Добавям и премесвам с тестото докато стане на трохи. Количеството трохички зависи от големината на топчицата с която съм започнала.
Обикновено тя е малко по-малко от поничка.

Готовите трошички оставам на проветливо и топло място за седмица и нещо напълно да изсъхнат.
Когато са сухи трохите издържат складирани няколко години. Сложила съм ги в един буркан и при нужда вадя, накисвам с вода( 300мл) за няколко часа, когато се размекнат добавям едрозърнесто ръженено брашно и оставям да кисне една нощ и на другият ден имам готова закваска, която може да се ползва за хляб.



Преди няколко дни ви писах как да си направим супа със закваска, днес ще ви покажа как да направите пълнозърнест хляб със семена.

За улеснение още от вечерта разбивам една топчица закваска във 600мл. хладка вода към цялото количество добавям едро мляно ръжено брашно. Тук може да се добави и житно, но аз ползвам ръженото заради вкуса, който хлебчето има след това. 
Напоследък останових, че хляба става по-пухкав когато цялото количество едромлято ръжено брашно сложа през нощта към вода и кваста. 

Понякога слагам цяли житени или ръжени зърна в тестото, за да омекнат тях прибавям към закваскат още предишният ден.

На сутринта имам хубаво втасало тестенце, към което добавям семена.
За да е по-тъмно тестото смилям шепа ленено семе, шепа сусамено и малко чиа семенце.
Слагам на око слънчогледено и тиквено семе и още цяло лелено семе, а за разкош добавям понякога стафиди, орехи или сушена червена боровинака. 
В хляба не слагам олио, захар, а само сол. 



Докато меся добавям малко бяло брашно за да се слепи тестото.
Когато тестенцето е добре, не лепи и достатъчно твърдо го разделям на две и поставям всяко хлебче  в метални, нелепящи формички.
Белият квасен хляб не е нужно да се пече във формичка, но този хляб бавно се надига и втасва, и освен това се размеква заради голямото количество пълнозърнесто брашно. Има много зърниста консистенция и формичките ми помагат хлебчето да добие добър вид и форма. 
Хлябчето втасва от 4ч. до 6ч. в зависимост от температурата.
Когато хубаво се надигне тестото и се нацепи отгоре, слагам да пека в предварително загрята фурна на 170С, и да не е загрята не е болка за умиране. 


Хлебчетата са идеални за леки закуски богати на минерали и полезни вещества.
Натуралната закваска подобрява значително вкуса на ръжените хлебове като им додава лека киселост и аромат който незабравим.
За децата правя мини сандвичи с цедена извара, доматчета, див лук, чиа и слънчогледени семенца и магданоз.

Цветен ден от мен.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Добре дошли, по тихите пътеки към нашата градина. Всяко ваше посещение е повече от гостуване. Всеки ваш коментар е поздрав. Останете, разгледайте и се почуствайте като у дома... Защото всеки ден е вълшебство, и съм щастлива да го споделя точно сега, точно с вас.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...