29 февруари 2016

Как да си направим абстрактна картина

   Привет, уча се всеки ден по нещо ново и днес искам да ви покажа няколко идеи как да си направите абстрактна арт картина у дома.



Абстрактното рисуването е чудесен лесен начин да релаксирам, да се чустваме щастливи и цветни без да се затормозяваме дали умеем да сътворим сграда, цветя, ваза или човешко лице. Обикновено чувам, но аз не умея да рисувам, че кой всъщност умее, важно е да ни забавлява.
Има още едно чудесно качество, че идеално пасва на модерни интериори. Една зелена картина в бялата ви спалня, може да бъде красиво допълнение към зеленикави възглавнички и ръбата ваза на нощното ви шкафче.

Аз от известно време купувам скицници  от ЛИДЛ пускат красиви и квалитни арт материали на марката CRELANDO, от там са моите акрилени платна, които много ми допадат. Тук искам да добавя, че ползвам тяхните защото ми допада съотношение цена - качество, но из магазините за креативни и художествени материали има памучни платна на метър. Има също така и готови импрегнирани с акрилен слои отрязаци в различни размери.

Ако се спрете на класическо ленено или памучно платно ще се наложи да го опънете на рамка.
ТУК и ТУК имам публикации в които обяснявам как сама у дома си правя платната. Обикновено правя в точен атипичен размер за дадена стена, или студио като преди време с Дари нарисувахме оранжевите сърца. 

Ако изберете готов отрязък в размер А2 ще е лесно да рисувате без предварителна бяла обработка, но след като привършите работата си ще се наложи да си потърсите подходяща рамка за да сложите платното в нея.



Малко повече за боите, ползвам обикновени акрилни бои от всички марки на които съм попаднала през години край кративните ни работи с децата. Не си падам по разни скъпи неща, но от друга страна сами по себе си акрилните бои не са евтини.
Най-удобни и най-пестеливи се оказват боите които са в пластмасови опаковки тип шишенце с развиваща се капачка, в тях лесно може да се бръкне с четка и да се вземе точно една капка.

Тук рисуването е без ограничение, то е спонтанен процес, често породен без дадена тема и идея, то е по скоро изрязване чрез процеса,  хармония от цветове и форми според личните ни представи.
Няма ограничение това което искате да предадете с цветя и формата върху листа.

Ако имате желание да предначертаете идея, започнете с молив. Ако нямате идея просто надраскаите нещо на листа с маслен пастел или молив. Това ще остане под боята, ако желаете или пък ще предаде дълбочина на рисунката в последствие. Веднага се сещам за една снимка на Дари в която тя просто си чертае върху платното с цветни моливи.  


Когато дойде време за нанасяне на акрилната боя ползвате не само четки с различен размер. Може да включите парченца намачкана хартия за отпечатване, листа от растения, цветя, гъбички, шпакли, мокри кърпички за попиване на боята. Нищо специално нямам освен четките със синтетичен косъм, за другите ефекти ползвам подръчни материали. Аз ползвам обикновена шпакла за нанасяне на вар. :) За да държа платното на дъската -обикновен картон- ползвам щипки.




Акрилните бои съхнат бързо за това не оставям четките дълго покриви с боя. Синтетичният косъм се поддържат по-лесно от натуралните и за мен е по-добрият избор. Не съм професионалист тъй, че идея нямам дали така е правилно, просто опита ми с децата е, че доста по-добре се мият и не остават слепени от боя.

Ако нещо се обърка винаги върху добре изсъхналата цветна боя, може да се нанесе бяла и да се размаже със шпакла. Ефекта е много красив.
Ако пък искате да напишете нещо направете го върху мократа боя, остават красиви следи от долната по-силна боя, това може да го видите на тази снимка в горният десен ъгъл.


Акрилната боя съхне бързо и позволява нанасяне на много слоеве един върху друг.
Ако все пак вече с боите сте готови, за да засилите даден ефект или да придате дълбочина може да ползвате молив, маркер или пастел върху акрила се нанася всички много лесно и добре държи.



Тук още мократа синя боя съм я разнесла с дървената част на четката. А сребърното под дъгите са от сребърен тънкописец. Сините петна са отпечатъци от предварително изрязани картонени правоъгълници намазани с боя. Така си прави различни формички за отпечатване.
Може да ползвате и балонков, опаковъчен материал, сещате се онази, която децата обожават да я пукат. :) 



На това платно след изсъхване съм нарисувала квадрати с черен маркер и молив и отново съм добавила с бяла боя линии за да оформя, цветни квадрати от боите под нея.




Понякога директно рисувам форма с молив и тънкописец и леко размазвам молива за да добавя сянка на нарисуваната форма.
Там където желая екста ярък цвят ползвам обикновени, канцеларски маркери във флуоресцентни цветове. 




Когато трябва да сложа точки, ползвам опакото на четката потопено в боя. 
Общо взето няма никакви ограничения в това как да ползваме платното, четките и боите.

Някои от рисунките съм публикувала ТУК и ТУК, ако искате да видите повече детайли.
Надявам се да пробвате и да ми пишете, каквото и да се е получило, въпреки че нито за миг не се съмнявам в успеха ви. 
Поздрави от мен.





Няма коментари:

Публикуване на коментар

Добре дошли, по тихите пътеки към нашата градина. Всяко ваше посещение е повече от гостуване. Всеки ваш коментар е поздрав. Останете, разгледайте и се почуствайте като у дома... Защото всеки ден е вълшебство, и съм щастлива да го споделя точно сега, точно с вас.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...