28 май 2016

Мъфини със суров стърган картоф



  Привет харесвам хубавите и лесни рецепти, които не отнемат време,средства не съдържат разни непознати съставки, които да издирвам специално да купя.

Обичам картофени кюфтенца, но все се налага да варя карфофите и след това да ги пека.
В Чехия обаче има едно традиционно ядене което се казва BRAMBORAK и e приготвено от суров рендосан картоф, малко брашно, яйце и е овкусено с чесън,черен пипер и майорана.
Пържи се в разгорещено олио.
Изглежда такa:  рецептата е може да видите  има и видео рецепта ТУК




Аз обаче когато правя класически, чешки брамборак, не го пържа(всъщност единственото нещо което пържа са мекици) , а само го пека на хартия за печене във фурната. Така някъде в процеса се получи идеята да пека картофените кюфтенце в металната формичка за мъфини, а след време рецептата леко се видоизмени до картофено кексче.
То е идеално за закуска или лека вечеря и е меко,  и влажно на консистенция, като се запазва такова почти три дни.

Продуктите са:

  1. 450гр. пресни сурови картофи, рендосани на дребното ренде
  2. 1/2ч.ч бяло саламурено сирене( може да се замени с рендосан кашкавал тип Чедър или ТОФУ  сирене)
  3. 1 бр. яйце
  4. 1с.л зехтин ( става и без него и въобще без мазнина, редовно го забравям)
  5. 1,5 ч.ч  до 2ч.ч брашно,  количеството варира заради вида на картофите 
  6. малко кисело мляко слагам на око, само ако картофите са зимни и са сухи, предните картофи пускат доста вода, която дори цедя и когато го правя с пролетни картофи не слагам въобще никакво мляко
  7. 1 цяла ч. л. сода за хляб или  1/2 бакпулвер
  8. маслини по желание
  9. пресен или замразен копър

Обелените пресни картофи ( или зимни) се наредносват на дребно ренде, ако са много свежи леко изстисквам сока им за да не прибавям прекалено много брашно. Може да се добави брашно от елда, или всякакъв вид безглутеново брашно.

Към картофчетата добавям яйцето, брашното и содата, разбърквам хубаво трябва да се получи сме като за кекс, даже малко по-гъста. Добавям копъра, сиренето, зехтина и маслинките.
Сместа е много бързо готова и директно слагам в форма за мъфини без формата да я омазнявам.
Кекчестата се пекът до златисто, проверяват се както обикновено кексче.
Сервират се добре изстинали със салатка според сезона.
Направим бърза салата от печени, белени, червени чушки, маслини и магданоз.


Пробвайте ще ви хареса.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Добре дошли, по тихите пътеки към нашата градина. Всяко ваше посещение е повече от гостуване. Всеки ваш коментар е поздрав. Останете, разгледайте и се почуствайте като у дома... Защото всеки ден е вълшебство, и съм щастлива да го споделя точно сега, точно с вас.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...