06 декември 2017

Чешки тръделник - навивана кифличка
Привет приятели, ако някога сте идвали в Чехия то сигурно сте опитали, някои местни вкусотии. Децата и аз обичаме ароматните  навивани кифли, като че ли през зимата е точният момент за тях защото ухаят на карамел и канела, горещи са  и меки. Искам да ви покажа как лесно и бързо да си ги направите у дома. Сега пред Коледа когато децата се задържат вътре със сигурност ще искат да ви помогнат да ги спретнете. 

- 80 грама масло
- 1/2 кг брашно от брашно
- 250 мл прясно мляко
- 3 супени лъжици захар
- 2 яйца
- 1 пак. мая
- щипка сол
- 5 супени лъжици канелена захар
- алуминиево фолио
- бурканчета (около 10 броя)
Тази част е за майки и сръчни татковци, 
От яйцата, млякото, разтопеното масло и захарта с маята правя и шепичка брашно правя закваска която оставям на топло. Когато бухне, добавям останалото брашно и меся, меко тестенце, което оставям да втасва поне 30мин. Тестото е много подобно на козуначеното.

Тук идва веселата част. От тестото направихме топки, големи колкото за кифличка, намазахме масата с масло и оставих малките ми помощнички да разтеглят тестото на тънка връвчица.

Опаковахме бурканите в алуминиево фолио и го намажете с масло. 
После навихме връвчицата около бурканчето и така наредихме изправените бурканчета в тавичка. Оставихме ги да втасат 5 мин. в голяма чиния смесихме захар и канела и след първоначалното втасване ги оваляхме. Това мини втасване е хубаво да залепнат един за друг пластове на кифличката.
Следва окончателно втасване 30мин. за пухкавост, и печене на 180С до златисто. 

След изпичане кифличките лесно се свалят като изстинат, ако бързате, направо чупете и яжте. Вярвам, че ще си оближете пръстите.

Прекрасен ден ви пожелавам и цветни мигове преди Коледа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Добре дошли, по тихите пътеки към нашата градина. Всяко ваше посещение е повече от гостуване. Всеки ваш коментар е поздрав. Останете, разгледайте и се почуствайте като у дома... Защото всеки ден е вълшебство, и съм щастлива да го споделя точно сега, точно с вас.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...