04 ноември 2011

Лесен и бърз щрудел



   
    Здравейте, имате ли у дома кило ябълки? Ако не, време да грабнете кошницата и да си наберете защото скоро ще започнат да падат слани и ще е жалко за сочните плодове.

 Тази година ние с децата събрахме голямо количество ябълки, и връчихме отговорната задача на мъжа у дома да ги обели и приготви.., сигурно защото има опит с беленето на картофи в казармата. :о) 


Една част рендосахме, и леко сварихме и сега е в буркани за зимни сладкиши с ябълково пюре.  
Друга част още е скрита в килера ми, а последната част опекохме на лесен щрудел.

Нужните продукти за тестото са: 
400гр. бяло брашно
250гр. студено масло
200 мл. светла бира 
щипка сол




Нужните продукти за плънката са:
750гр. изчистени и рендосани ябълки
захар
 галета
 шепа измити стафиди
 шапа нарязани на едро орехи
 канела. 








В голяма купа  се смесва брашното и солта със студеното масло. Силно се стрива всичко, така че да се получат маслени трохи. Бавно се прибавя бирата и омесва меко влажно тесто. При нужда се добавя още малко брашно, колкото да се формира тестето.




Масленото тесто се разделя на три еднакви топчета. От всяка от тях се точи елипсовидна кора с дебелина 0.4мм.  В средата на кората се посипват  галета - не повече от две супени лъжици на кора.  




Слага се една трета от рендосаните ябълки, а върху тях се се сипва захар ( аз слагам една супена лъжица ) , слага се една трета и от орехите и стафидите. 




Въпросния лесен щрудел има и още един вариант при който ябълките са нарязани на дребни кубчета.  Като последователността е напълно еднаква: галета, ябълки, орехи, захар, канела...






Накрая  се замотава единия край към средата и другия край към средата за да се получи загърнато руло,  а горните краища се прививат на вътре.  


При желание от горе може да намаже с яйце, но аз обикновено нямам желания да хабя цяло яйце заради тази глазура. Само леко пробивам тестото за да не се надига излишно. 


Щруделите се слагат на хартия за печене (или в леко омазнена тавичка)  и предварително затоплена фурна, пекат се на 175С и се готови когато порозовеят.



Накрая при поднасяне се поръсват с пудра захар. 

Лек ден и сто и една ябълкови усмивки. 




3 коментара:

  1. Колко вкусно изглежда!И съм сигурна ,че наистина е такъв.Скоро ще пробвам рецептата струва ми се лесна!

    ОтговорИзтриване

Добре дошли, по тихите пътеки към нашата градина. Всяко ваше посещение е повече от гостуване. Всеки ваш коментар е поздрав. Останете, разгледайте и се почуствайте като у дома... Защото всеки ден е вълшебство, и съм щастлива да го споделя точно сега, точно с вас.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...