20 март 2012

Пролетно семенце


Честита Пролет. 

   Исках днес да ви разкажа за малките семенца. Истината обаче е, че колкото по-топло и приятно е времето, толкова по-малко ми се седи вътре. Затова само ще ви кажа, че вчера видяхме жълти пролетни цветя и че ги изчистихме от сухия треволяк, за да ги стопли повече слънчицето. А, после пускахме пролетни хвърчила, и ядохме следобедната закуска направо на полето. Нося кошницата и в нея беше закуската, но там вчера момичетата събраха са шепа златна слама, три празни охлювени черупки, и една стара алуминиева лъжица. 



  Мисля, си че децата знаят тайната на малките неща, може би защото са по-близо до земята от нас... по-често се вглеждат там и живеят без излишни предубеждения. Ето, как от най-гъстата кал, става най-черния разтопен шоколад. А  черупките за яйца са повече от сладки малки саксии. Знаят и тайната на семената, толкова простичка и лесна... Топлина и вода.
За да покълне едно сменце, не трябва повече. За да порасте едно детенце, може би трябва обаче едно напръстниче повече от това на едно семенце. 

  Момичетата са наясно с процеса, защото непрекъснато цялогодишно отглеждаме кълнове.
Колко са полезни кълновете, е ясно. Бих казала, че ги отглеждаме не толкова заради качествата, колкото заради вкуса. Ако e ви интересно минете през Земя назаем. 



  Но само накратко, дребните семена накисвам за четири часа, едрите за една нощ. След това изцедените семена се изплакват и отиват на тъмно, и влажно( преди ги ползвах обикновена чиния захлупена пак с чиния, после буркани с марля, от малко повече от две години покълваме семената в тези ванички) През десет - дванадест часа, отново ги изплаквам, така няколко дни. За близо два дена повечето са готови за ядене, семенцата от люцерна, са идеални след седем дена. 



  И въпреки, че момичетата, знаят как пониква едно семенце, пак си спретнахме пролетен проект с покълване. Защото тук, чара беше в мини саксиите. 

За него са нужни:

Празни черупки от яйца
Семена
Пръст
Вода



   Половината яйца не оцеляха при пълненото,  другата половината не оцеляха всекидневното проверяване... тези двете се оказаха най-издръжливите. При все че им се изпомачкаха черупчиците.  Все пак имаше какво да наблюдаваме. 
Тези дни ни  довършваме друго яйчено занимание. Когато е готово ще ви покажа резултата. 



   За край ви казвам слънчев първи пролетен ден. Не се задържайте вътре. Ако все пак се налага сложете на бюрото си някоя мини саксия с нещо зеленичко.

Поздрави в седем цвята.





3 коментара:

  1. Много свежо и тематично, Ива, а малката принцеса е прекрасна! Очаквам новите ти идеи!
    Честита първа пролет,
    с пожелания за
    слънце, усмивки и творческо вдъхновение, Диана

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотно! тази година вече ще си направим:)

    ОтговорИзтриване

Добре дошли, по тихите пътеки към нашата градина. Всяко ваше посещение е повече от гостуване. Всеки ваш коментар е поздрав. Останете, разгледайте и се почуствайте като у дома... Защото всеки ден е вълшебство, и съм щастлива да го споделя точно сега, точно с вас.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...