17 май 2012

За дървото и ябълката

   Някои неща са много лесни за разбиране. Има в тях последователност, и лекота. Има и логика, такава каквато ги кара просто да се случват без видимо усилие.



Днешната публикация е изцяло дело на дъщеричката ми. И ако аз се опитвам да виждам във правенето на обици някаква лична естетика, то тя вижда в това само забавление без ограничения на размери, форми и цветове.
За мен е голяма гордост да ви покажа какво малките ръчички могат да направят с клещички, телчета и мъниста.
И понеже няма как детенцето да разбере смисъла на усилието си, без изделието да е завършено, задължително всяка мънистена броеничка отива веднага върху бижутерска кукучка-обичка.

Има ли значение кой на колко години е, след като удоволствието да майсториш е едно и също  за всички възрасти...
Има ли значение какво правиш, след като идеята е да го правиш с желание...
Стойностите и определенията отпадат там където има сръчност, и фантазия.
  С днешните ми размисли едва ли ще ви запаля да правите обици, но поне ми иска да ви кажа: Вземете децата със себе си когато ремонтирате колата. Вземете децата със себе си когато садите цветя. Вземете децата със себе си когато ходите за риба. Защото за ябълката е логично да  падне близо до дървото, но нека знае, че точно там е нейното мястото, и че ние оценяваме това.

Слънчев майски ден за вас скъпи гости. А за мен остават последните обички на които най-отдолу Верето сложи едно розово и едно жълто мъничко звънче.
И с риск да ви стане смешно, не това не е част от аксесоар за млади козички, а според думите на детето, просто идея за музикални обици.

Поздрави.

3 коментара:

  1. Браво на децата! Страхотно са се справили!/ на кого ли приличат?:)/
    Опитвам се винаги да ги приобщавам към всичко, което правим, не се знае къде ще се изяви талантът им:)

    ОтговорИзтриване
  2. Идеята за музикалните обици много ми хареса, както нещата, които си написала за удоволствието да майсториш на всяка възраст и да споделяш това с децата си :) Аз все се опитвам да усложня нещата и май затова имам само едно довършено бижу :) Слънчеви поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Ех,че ме усмихната вашите музикални обеци..
    И аз имам няколко бижута, направени от Александър с много любов и съм се изумявала на естетиката, която децата имат.Независимо от липсата на логика при подреждането на елементите, накрая те винаги имат красив и завършен вид..
    Поздравление за размислите, които всеки път намирам при теб..

    ОтговорИзтриване

Добре дошли, по тихите пътеки към нашата градина. Всяко ваше посещение е повече от гостуване. Всеки ваш коментар е поздрав. Останете, разгледайте и се почуствайте като у дома... Защото всеки ден е вълшебство, и съм щастлива да го споделя точно сега, точно с вас.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...