07 август 2012

Рачета с зелени крачета




   Привет отново сме на морска вълна, днешната ми идея е съвсем спонтанно породена от необходимостта децата да прекарват повече време на вън. Което включва следобедните закуски да са на открито( и не само те) което пък води до неприятното изнасяне навън на прибори и съдове. Което води до неколкократно слизане и качване по стъпалата с препълнени ръце, и в последствие връщането им към кухнята за миене. Та много по-лесно е да приготвя малки изненади за следобедната закуска във времето в което те почиват, а аз имам цялата си фантазия на разположение. 


За рачета с зелени крачка са нужни:

Крема сирене, при нас ползвам разбита извара.
Домат, чушка и малко лукче( на снимката ми е точно за маслинената кутия)
Маслинки с пълнеж- моите са със сърдинки.
Домашен тъмен хляб, може и кръгли питчици.
Подправки, розмарин, босилек и няколко стръкчета магданоз, забележете не слагам сол... подправките определено я заместват. 

Хлебчетата се оформят на елипси, като се премахват ъгълчетата им.
Три четвърти от доматчето се нарязва на дребно, лука също. В дълбока купа се смесват с крема сиренето или в нашия случай с изварата с подправките и зеленчуците. При желание може да сложите и чушка вътре. Аз не сложих защото исках рачетата да имат красиви розови гръбчета. 

Филиите се мажат със сместа, останалата част от доматчето се нарязва на реченчета и с тях се оформят щипките и усмивката.
Чушката се реже по дължина и после на пряко се нарязват крачетата.
По гръбчета на рачето съм посипала за разкош ситно нарязани дръжките на магданоза.
Сега ще ви разкажа как момичетата си получиха раците. Сравнително рядко приготвям такива работи, и те не са свикнали да ги очакват. В интерес на истината трябва малко време за да се спретне нещо подобно, а сутрин го нямам.
Затова  изненадата беше направо голяма защото изнесох чините на вън още докато спяха и после направо свалих децата в градината. Там на масичката под други дълбоки порцеланови чинии бяха скрити раците. И когато вдигнаха похлупаците стана: Ооооо Ооооо...еха.....леле...

Е такива ми ти работи, колко му трябва на едно малко дете за да светне. И след тази реакция мисля да зачестя с красиво подредените закуски. Дребните обичат зеленчуци, и този тип извара, понякога там слагаме варено яйце, друг път чесън и орехи и коприва. При всички положения обаче това значи ново предизвикателство за мен и нови изненади за  тях.
Приятен ден от мен и останете на цветна вълна.




6 коментара:

  1. Страхотно и много вкусно....:))) Скоро ще пробвам тази идея.

    ОтговорИзтриване
  2. Адски сладурски са станали!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Иве, привет, не останаха за дълго в този вид. :)

      Изтриване
  3. И-ха страхотна идея !Супер!:)

    ОтговорИзтриване
  4. Добре дошла Мила, още сме на морска вълна и само раци и риби са ми в мислите. Поздрави.

    ОтговорИзтриване

Добре дошли, по тихите пътеки към нашата градина. Всяко ваше посещение е повече от гостуване. Всеки ваш коментар е поздрав. Останете, разгледайте и се почуствайте като у дома... Защото всеки ден е вълшебство, и съм щастлива да го споделя точно сега, точно с вас.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...