18 юни 2013

Шницели от бъз



                                               

Привет, днес набързо минавам да ви споделя една идея, която много харесваме, извинявам се снимките не са мои, но почти никога не успявам да снимам точно тази рецепта. Обикновено я правя само веднъж всяка пролет, защото за нея са нужни свежи цветчета от бъз.



Зная я от една съседка която преди години ме видя да се прибирам с пълна кошница от хълма.
Зачуди се защо съм събрала толкова много. Аз и разказах, че си правим чай и лимонада, а тя ме изненада с това, че цветовете може ли да се пържат.
Събирам цветовете пролетно време, а плодовете есенно.

File:Sambucus nigra 0001.JPG
                                                         Източник на снимката


Точно сега при нас цъфтят тези дръвчета, ала вероятно в България вече е прецъфтели, но не ми дойде на ум да споделя рецептата по-рано, но ако все пак някъде попаднете на него не го подминавайте.

Тук може да прегледате фото рецептата, сайта е на словашки, но снимките са достатъчни.


Ето рецептата по която правя бъзовите шницели у дома.

Тесто за паниране.
250 гр. бира
2 яйца
щипка сол
малко бяло брашно толкова колкото да стана течно тесто за паниране, никога не го меря...

В оригиналната рецепта вместо бира има мляко и една ванилия и след това бъзовите шницели се поръсват с пудра захар, но ние ги ядем и солени.

Всяко цветче бъз се измива, изсушава от водата.
След това се потапя в тестото за паниране.
В нагорещена мазнина се изпържва до златисто.
Докато е още топло се сервира или поръсено с пудра захар или леко поселено със стъргано  сирене.


Прекрасен ден.



2 коментара:

  1. Не може да бъде - това е най-необичайната рецепта, на която съм попадала :) Точно има един храст до офиса, който ухае много силно тези дни. Не гарантирам, че ще я пробвам веднага, но ми заседна в ума :)

    ОтговорИзтриване
  2. Ние, си падаме по необичайни неща... изобщо някак сме необичайно пакостливи. Ще се радвам да опиташ, вкусно е.

    ОтговорИзтриване

Добре дошли, по тихите пътеки към нашата градина. Всяко ваше посещение е повече от гостуване. Всеки ваш коментар е поздрав. Останете, разгледайте и се почуствайте като у дома... Защото всеки ден е вълшебство, и съм щастлива да го споделя точно сега, точно с вас.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...