03 февруари 2014

Синьо и оранжево - шал и шапка





    Един ден, докато си приказвах с приятелка за любимите ми цветове и споменах, че плета оранжев шал за синьото си палто, моята приятелка ахна рече, че това била една чудесна мексиканска комбинацията.
От тогава се заплеснах по тази игра на цветове и с малко ровене открих един дузина вдъхновяващи фотографии. Мисля, че си заслужава да наруша малко правилата и пусна снимките тук, защото определено това се оказва не само моя любима комбинация.


 Източник на снимката. 



The Elastic Remix Hi Shoe in Curacao
Източник на снимката. 




Tracy Reese Spring 2014
Източник на снимката.



Източник на снимката. 






































  И така, все още не сте си изплели нищо за тази зима, и разбира се не робувате на модните тенденции за сезон Winter  2013-2014 ( които като че ли са прекалено стандартни)  ви предлагам да скочите до близкия магазин за цветна прежда и да си изберете възможно най-дебелата.

Размера на иглите също не е малък...от 8 до 10 в зависимост от преждата. Сега се пригответе за няколко часово плетене, защото такъв шал е готов точно за две вечери докато гледате новия филм за Supermаn, които не заслужава особено съсредоточено внимание.














Плетката е много лесна, това е обикновена лицева плетка като единия ред се редува с т.н удължена бримка.

Удължената бримка е:
В бримката на лявата игла се боде както за плетене на обикновена бримка. Конеца се увива два пъти около дясната игла и се прехвърля през бримката. На следващия ред дългата бримка се изплита с нормална и наметката се пуска. Поличените бримчици за двойно по-дълги.

Те придават рехавост на шала и текстура на самата плетка. 



Другия ред се изплита като опъков: Конеца е пред плетивото, С дясната игла се боде отзад напред в първата бримка на лявата игла, така че бримката в основата да се отвори. Конеца се захваща като минава под дясната игла и се изтегля през бримката.  Бримката се лявата игла се изпуска, а новообразуваната бримка остава на на дясната игла.



Така редовете се редуват до желателна дължина.
Сложила съм няколко снимки от завършването на шала - гайтанисване.
Става по следния начин когато е на ляво:  Първата и втората бримка се свиват на ляво.
Получената  бримка се прехвърля от дясната игла на лявата и след това се изплита със следващата.




















Така действието се повтаря докато докато се свият всички бримки и всяка се изплете с предходната бримка. Получава се красив завършен край.






За довършване на шала ползвах оранжева сатенена панделка с ширина 3см. През дупчиците на плетката панделката е  промушена и краищата и са вързани на кордела.

Шапката е изплетена на една кука, във вид на барета.

Бримките са тип: пълнеж с една наметка изплетен два пъти. 
В началото на всеки ред се изплита синджир с две бримки.
Иначе на иглата се намята, после се боде в синджира или от предходния ред и се изтегля бримка. Захваща се конеца и се изплитат бримката и наметката. Повторно се захваща конеца и и се изплитат заедно останалите две бримки на куката.

Началото на шапката е кръг, за да се получи в редовете се надава, не плета по схема така, че надаването обикновено го правя или през три бримки или през четири, като на петата вместо едно стълбче изплитам две.
За неплетящите звучи като Sci- fi, но е мисля, че ако сте опитвали някога да плетете на една кука ще ме разберете.

След като достигна желаната широчина на кръга започвам да свивам шапката като във всеки ред прескачам през три или четири бримки, само една.












































Сега плета подобна комбинация от зелено-синьо и оранжево оцветена прежда и пак мисля да и сложа оранжева панделка, явно тази зима ще е под знака на този цвят за мен.
Приятен ден и приятно плетене.




2 коментара:

Добре дошли, по тихите пътеки към нашата градина. Всяко ваше посещение е повече от гостуване. Всеки ваш коментар е поздрав. Останете, разгледайте и се почуствайте като у дома... Защото всеки ден е вълшебство, и съм щастлива да го споделя точно сега, точно с вас.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...